Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

V lučenskom parku osadia dva úle, stanú sa základom mestskej včelnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

"Letáče úľov nebudú otočené smerom na komunikácie v parku, ale na Tuhársky potok, takže včely by nemali ohrozovať okoloidúcich.

Lučenec 23. júla (TASR) – V mestskom parku v Lučenci osadia 28. júla podvečer prvé dva úle, ktoré by sa mali stať základom novej mestskej včelnice. Tá je jedným z výsledkov projektu Adoptuj si včelu, ktorého cieľom je upozorniť na miznutie a úhyny včiel a ich význam pre človeka i celý ekosystém. Zámerom je tiež spropagovať včelárstvo a včelárov, ale aj podporiť návrat včiel do miest. Projekt je spoločným dielom organizácií Greenpeace Slovensko a Živica a podieľať sa na ňom bude aj občianske združenie (OZ) kRaj z Kokavy nad Rimavicou.

Otvorenia včelnice v Lučenci sa môže zúčastniť široká verejnosť a do vítania včiel sa zapoja aj deti, pre ktoré je pripravený piknik. „Úle pokrstíme kvapkou mestského medu, aby sa včelám darilo a aby sa podarilo do piatich rokov zvýšiť počet úľov z pôvodných dvoch na desať,“ povedala na margo akcie Petra Ježeková z organizácie Živica.

Včelnica bude chránená aj proti vandalom a prípadnému poškodeniu. „Plánujeme ju oplotiť a navyše bude umiestnená mimo hlavných trás a zakrytá zeleňou. Dúfame teda, že v tomto smere nebude nikoho lákať,“ povedala Soňa Keresztesová z OZ kRaj. Ako dodala, letáče úľov nebudú otočené smerom na komunikácie v parku, ale na Tuhársky potok, takže včely by nemali ohrozovať okoloidúcich.

„Veľmi sa tešíme, že aj na Slovensku, podobne ako vo veľkomestách vo svete, môže existovať úspešný projekt na záchranu mestských včiel. Chceme sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa doň zapojili, pretože len vďaka nim môžeme prispieť svojou troškou k záchrane včiel u nás,“ uviedla koordinátorka projektu Adoptuj si včelu Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.