Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V Novej Bani bude výstava maliara M. Rumana a sochára V. Pacalaja

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava "Stretnutia a reminiscencie. Akord života a umenia" potrvá v Pohronskom múzeu do 26. mája.

Nová Baňa 9. apríla (TASR) - V Pohronskom múzeu v Novej Bani sprístupnia v piatok 12. apríla výstavu akademického maliara Mariána Rumana a sochára Víta Pacalaja, ktorí patria medzi prvých absolventov výtvarného odboru Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Nová Baňa. TASR o tom informovala riaditeľka múzea Jana Potocká.

Výstava s názvom "Stretnutia a reminiscencie. Akord života a umenia" je v poradí treťou výstavou v rámci osláv 60 rokov spomínaného odboru pod záštitou ZUŠ Nová Baňa, Pohronského múzea Nová Baňa a za podpory mesta Nová Baňa a Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Verejnosť môže vidieť po takmer 40 rokoch maliarske dielo rodáka z Tekovskej Breznice Mariána Rumana. Krajiny a veduty najmä z okolia Banskej Štiavnice, obrazy koní a jazdcov a neznáme básne a surrealisticko-abstraktné maľby, obe majú svoju premiéru v Pohronskom múzeu," uviedla kurátorka výstavy Michala Lenčová.

Druhý vystavujúci, sochár Pacalaj, je z Malej Lehoty a prvýkrát vystavuje v Novej Bani svoje viacrozmerné sochy na dvoch miestach, v areáli a priestoroch Pohronského múzea a školy, čím vyzýva prejsť sa k nim. "Jeho sochy z dreva a kameňa, väčšinou monolity, nezaprú veľký sochársky talent," podotkla Lenčová. Ako sám autor hovorí, jeho snahou je zachrániť a rozozvučať hlas dreva, kameňa a spolu s ním vyrozprávať príbeh o živote.

Výstava "Stretnutia a reminiscencie. Akord života a umenia" potrvá v Pohronskom múzeu do 26. mája.