Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V ovzduší dominoval peľ pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ani chladnejšie počasie a miestami i dažde nepriniesli počas končiaceho sa týždňa alergikom na peľ výraznejšiu úľavu.

Banská Bystrica 21. júla (TASR) – Peľ pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých dominoval počas posledných dní v ovzduší na celom území Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

„Peľ tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v najvyšších koncentráciách monitorovacie stanice v Žiline, Košiciach a Banskej Bystrici. Najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavy zachytili zas monitorovacie stanice v Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave,“ konkretizovala Lafférsová s tým, že na veľmi vysokých úrovniach boli aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

Dodala, že ani chladnejšie počasie a miestami i dažde nepriniesli počas končiaceho sa týždňa alergikom na peľ výraznejšiu úľavu. „Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých – najsilnejšieho alergénu leta v týchto dňoch – sa však pomaly končí a ich denné koncentrácie budú postupne klesať do alergologicky nevýznamných hladín. Denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy a tiež peľu burín, teda skorocelu, štiavu a mrlíkov, takisto mierne poklesnú,“ uzavrela Lafférsová.