Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

V Poltári vymenili starý mestský rozhlas za nový

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Vymenilo sa celkom 39 reproduktorov. V rámci mesta je káblový rozhlas rozdelený na dve časti.

Poltár 30. mája (TASR) - Mesto Poltár vymenilo starý mestský rozhlas za nový. Tento tradičný spôsob informovania občanov má priniesť kvalitnejší prenos zvuku a lepšiu počuteľnosť aj v častiach a uliciach, kde obyvatelia upozorňovali na nedostatky.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Jozefína Očenášová, občania sú na získavanie informácií touto cestou roky zvyknutí. "Správy z ampliónov mestského rozhlasu chce počúvať hlavne staršia generácia, ktorá nemá také počítačové zručnosti ako mladí ľudia," povedala. "Mladšia generácia môže využívať počúvanie oznamov cez aplikáciu," dodala.

Ľudia sa podľa nej na starý rozhlas už sťažovali a jeho rekonštrukcia by bola drahšia ako vybudovanie nového rozhlasu. Mesto na jeho inštaláciu vynaložilo z vlastných zdrojov 11.600 eur.

Vymenilo sa celkom 39 reproduktorov. V rámci mesta je káblový rozhlas rozdelený na dve časti. V časti Zelené funguje ako samostatný rozvod, čím sa má docieliť lepšia kvalita a počuteľnosť v rámci celého mesta, aj na Ulici 9. mája, ktorá je na samom konci mesta. "Na ulici Družby doteraz neexistoval rozhlas a je potrebné doplniť kábel a reproduktory," pripomenula Očenášová.

Výmenou rozhlasu v meste sa odstránilo bezdrôtové rádiové prepojenie do jednotlivých častí a nahradilo sa internetovým signálom. "Touto zmenou docielime bezúdržbový rozhlas na desaťročia s neobmedzenou dĺžkou hlásenia pre všetky časti," uviedla spoločnosť, ktorá nový rozhlas inštalovala.

Mestský rozhlas využíva samospráva prioritne na informovanie občanov o udalostiach, ktoré sa týkajú najmä ich života, majetku, životného prostredia a kultúrneho a športového vyžitia. Okrem oznamov mesta, orgánov štátnej správy či distribútorov elektrickej energie môžu rozhlas použiť aj fyzické či právnické osoby, ktoré majú záujem informovať občanov napríklad o uskutočňovaní predajov, kultúrnych a športových akciách, smútočných oznamoch. Mesto okrem toho využíva na komunikáciu a informovanosť občanov webovú stránku a sociálne siete.