Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V regióne R. Soboty chýba kvalifikovaná pracovná sila a infraštruktúra

Ilustračné foto, Rimavská Sobota. Foto: Facebook

Rimavská Sobota už dlhé roky vedie rebríček okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku.

Rimavská Sobota 24. januára (TASR) – Situácia v oblasti zamestnanosti je v meste Rimavská Sobota a okolitom regióne veľmi problematická a samospráva si s ňou sama neporadí. Pre TASR to uviedol primátor mesta a poslanec banskobystrického VÚC Jozef Šimko, podľa ktorého dlhodobá stagnácia zanechala na regióne veľmi negatívne stopy a kvalifikovaná pracovná sila v ňom akútne chýba.

"Otvorene treba povedať, že pokiaľ by sa aj objavil nejaký investor, ktorého by vláda nasmerovala do tohto zaostalého regiónu, tak zohnať 500, alebo hoci aj 100 kvalifikovaných odborníkov by bol pre mňa obrovský problém. Pomaly už dve generácie vypadli, pracovné návyky v tomto regióne nie sú a práve preto sem možno niektorí investori podľa mojich informácií neprichádzajú," povedal primátor, ktorý vidí problém vo vzdelanostnej štruktúre obyvateľstva i jeho zložení.

"V samotnom meste Rimavská Sobota je 28 až 29 % občanov rómskeho pôvodu. Bohužiaľ, z nich hádam ak tri percentá pracujú. Ostatní odchádzajú žobrať do Rakúska, Nemecka a Talianska a do určitej miery žijú z toho. Tých 60 eur, ktoré dostávajú, im totiž nepostačuje," dodal.

Nedostatok práce sa však podľa neho netýka len Rimavskej Soboty, ale celkovo južnej časti Banskobystrického kraji, a tiež Horehronia. "Sú obce, kde pracuje skutočne len starosta a jeho zapisovateľka," podotkol Šimko a zároveň poukázal na úpadok priemyslu v regióne od čias nežnej revolúcie. "My sme tu v Rimavskej Sobote mali všetko, stačí sa pozrieť na množstvo zatvorených fabrík. To, že tu niekto vybuduje supermarkety a hypermarkety, nám nepomôže," zdôraznil.

Za jeden z hlavných dôvodov zaostalosti regiónu považuje zlú infraštruktúru. Vyhlásenia, že rýchlostná cesta R2 bude dokončená v roku 2040, sú podľa neho absurdné. "Pokiaľ tu nebude vybudovaná infraštruktúra, nepostaví sa R2 zo Zvolena do Košíc, tak investori sem určite nezablúdia," prízvukoval primátor, ktorý spolu so starostami regiónu zorganizoval za urýchlené vybudovanie tejto komunikácie petíciu, ktorú podpísalo takmer 10.000 ľudí.

Ako ďalej uviedol, verí tiež, že regiónu môže pomôcť zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov. "Tie výhody, ktoré nám tento zákon dáva, budeme určite využívať. Zostáva nám len dúfať, že to nebol iba predvolebný sľub vládnej garnitúry," konštatoval.

Rimavská Sobota už dlhé roky vedie rebríček okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku. Podľa údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa od začiatku januára 2013 do mája 2015 znížila z vyše 32 na 28,22 %. Ku koncu roka 2015 dosahovala úroveň necelých 27,5 %.