Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote otvorili prvé integračné centrum sociálnej pomoci

Ilustračné foto, Rimavská Sobota. Foto: Facebook

Centrum bolo zriadené s podporou premiéra SR Roberta Fica a na jeho otvorení sa zúčastnila vedúca služobného úradu ÚV SR Tatiana Janečková.

Rimavská Sobota 21. septembra (TASR) – Prvé integračné centrum sociálnej pomoci, ktoré bude fungovať pod gesciou Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov SR (ASRPO), dnes oficiálne otvorili v Rimavskej Sobote. Centrum bolo zriadené s podporou premiéra SR Roberta Fica a na jeho otvorení sa zúčastnila vedúca služobného úradu ÚV SR Tatiana Janečková, vysokoškolský pedagóg a garant ASRPO Milan Schavel, podpredsedníčka dozornej rady ASRPO Jarmila Bordáčová a ďalší predstavitelia miestneho politického a verejného života.

„Toto centrum sme v Rimavskej Sobote otvorili z dôvodu dlhodobo najvyššej nezamestnanosti v rámci celej SR, výskytu sociálno-patologických javov a nežiaducich sociálno-ekonomických javov. Vidíme tu veľký priestor na realizáciu našich aktivít a opatrení,“ povedala pri otvorení prezidentka ASRPO Andrea Gállová. Medzi javy, ktorým sa pracovníci centra chcú prioritne venovať, patrí zadlženosť a finančné problémy rodín, drogová závislosť a záškoláctvo.

Novootvorené centrum bude poskytovať bezplatné základné a špecializované poradenstvo a právnu pomoc pre všetkých občanov Banskobystrického kraja. Klientom sa v ňom budú venovať štyria zamestnanci – sociálny pracovník, právnik, finančný poradca a projektový manažér. „V ASRPO sme pri riešení nepriaznivej sociálno-ekonomickej situácie našich klientov zistili, že by bolo potrebné združiť komplex poradenských služieb tak, aby klient mal jedno miesto, kam príde a budú mu poskytnuté kompletné služby. V tomto poradenskom centre preto budú renomovaní odborníci poskytovať komplexný poradenský servis,“ vysvetlila zameranie integračného centra Gállová.

Podľa slov Milana Schavela môže integračné centrum v poradenskom systéme vhodne doplniť úrady práce a neziskové organizácie. „Je to cesta ako stabilizovať klienta, pomáhať mu reintegrovať ho na trh práce a uľahčiť mu zvládanie jeho záťažovej situácie,“ povedal. „Otvorenie tohto centra považujem za veľmi významný krok smerom k občanom, ktorí potrebujú našu pomoc. Je to prvé takéto integračné centrum na Slovensku a podporu z našej strany bude mať vždy,“ uviedla na margo projektu Janečková.

ASRPO má v pláne zriadenie ďalších integračných centier. „Naším cieľom je otvoriť druhé integračné centrum v krajskom meste Banská Bystrica. Zrejme sa nám to nepodarí v tomto roku, ale predpokladáme jeho otvorenie v prvej polovici budúceho roka,“ prezradila Gállová, podľa ktorej má ASRPO zatiaľ financie na otvorenie a fungovanie len týchto dvoch centier.

„Zriadenie ďalších bude záležať od toho, či sa nám na ich prevádzku podarí získať prostriedky,“ povedala na záver s tým, že postupne by integračné centrá chceli zriadiť vo všetkých krajských aj okresných mestách na Slovensku.