Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Banskobystrický kraj

V Thurzovom dome sa návštevníci dozvedia o cestovaní našich predkov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Stredoslovenské múzeum prednášku v rámci cyklu Stretnutia s minulosťou pripravilo v spolupráci s Katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

Banská Bystrica 22. mája (TASR) - O cestovaní našich predkov, ale aj o suchozemských a vodných cestách, ktoré mali vplyv na vývoj a prosperitu regiónov, sa návštevníci viac dozvedia 29. mája o 17.00 h v Thurzovom dome v Banskej Bystrici na prednáške historika Ota Tomečka. Stredoslovenské múzeum prednášku v rámci cyklu Stretnutia s minulosťou pripravilo v spolupráci s Katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela. TASR o tom v stredu informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

Historickým Uhorskom prechádzalo viacero dôležitých ciest. Pod názvom Via magna boli pomenované viaceré významné, hospodársky a strategicky dôležité cesty. Na strednom Slovensku boli dve. Jedna spájala západ s východom a druhá Uhorsko s Poľskom až s pobrežím Baltického mora. Vďaka komunikáciám sa šírili nové kultúrne myšlienky a technické vymoženosti.

"Prednáška sa zameriava na rôzne aspekty cestovania v minulosti. V rámci nej si predstavíme niektoré výskumné problémy, pramene výskumu, pričom primárne sa zameriame na kvalitu historických ciest. Detailnejšie sa pozrieme i na cesty, ktoré prechádzali územím Zvolenskej stolice. Oboznámime sa s ich trasami a na základe výpovedí užívateľov z 18. storočia si povieme aj o tom, ako bola v tom čase vnímaná ich kvalita," avizoval historik Tomeček.