Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V Záhrade budú spomínať na exministra vnútra J. Langoša

Na snímke pamätná tabuľa Jánovi Langošovi. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rodák z Banskej Bystrice tragicky zahynul pri autonehode v roku 2006.


Banská Bystrica 6. júna (TASR) – V banskobystrickom Centre nezávislej kultúry (CNK) - Záhrada sa bude spomínať na niekdajšieho ministra vnútra Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a zakladateľa Ústavu pamäti národa Jána Langoša, rodáka z Banskej Bystrice, ktorý 15. júna 2006 tragicky zahynul pri autonehode.

"V júni 2013 bol v kultúrnom centre Záhrada odhalený pamätník venovaný Jánovi Langošovi, ktorý zohrával významnú úlohu v novodobej histórii Slovenska. Tradícia podujatí, ktoré sa konajú vždy na výročie jeho tragického úmrtia, bude pokračovať aj tentoraz. V Banskej Bystrici si 15. júna jeho odkaz pripomenieme diskusiou a koncertmi," informoval TASR Slavo Sochor, spolupracovník CNK Záhrada.

Podujatie Odkrývanie 2015 sa začne o 18.00 h pri pamätníku s rovnakým názvom. Na úvodné slová nadviaže zoskupenie Cluster Ensemble s klavírnym recitálom Fifty, v ktorom hudobníci Fero Király a Ivan Šiller predstavia 30 krátkych skladieb domácich i zahraničných autorov, vytvorených pri príležitosti jubilea slovenského skladateľa Daniela Mateja.

Po koncerte bude program Odkrývania pokračovať diskusiou na tému Prečo meníme históriu. "Dejiny a naša historická pamäť nesúvisia len s faktami, ale aj s tým, čo si nesieme v sebe, preto sme pozvali historika Mareka Syrného a psychiatra Petra Hunčíka," uviedol moderátor diskusie Rado Sloboda.

Večerný program o 20.00 h zavŕši koncert skupiny Ospalý pohyb, ktorá 15. júna po 20-ročnej odmlke odohrá iba svoj druhý koncert. Zoskupenie na čele so skladateľom Martinom Burlasom, ktorého v skupine sprevádzajú ďalší hudobníci - Peter Zagar, Daniel Baláž a Pavol Hubinák, odohrá nové, ale aj staršie piesne, ktoré svojho času počúval aj Ján Langoš. Podľa Martina Burlasa sa Langoš dokonca zúčastnil aj na prvom koncerte jeho niekdajšej formácie Maťkovia v bratislavskom Lamači.