Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V Žiari nad Hronom pribudla ďalšia sociálna služba

Zariadenie pre týrané ženy s názvom Dúha slávnostne otvorili v Žiari nad Hronom. Foto: TASR/ Jana Vodnáková

Pre potreby komunitného centra budú slúžiť dva byty, ktoré dnes žiarski mestskí poslanci preklasifikovali na nebytové priestory.

Žiar nad Hronom 24. septembra (TASR) - V Žiari nad Hronom pribudla ďalšia sociálna služba, ktorou sa odbor starostlivosti o obyvateľa žiarskeho mestského úradu (MsÚ) snaží zdokonaliť prístup k riešeniu problémov s rómskou komunitou. Ide o zriadenie komunitného centra.

Ako priblížila vedúca spomínaného odboru Monika Minárová, Žiar nad Hronom tento rok získal finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu na vytvorenie piatich pracovných pozícií komunitných pracovníkov. Tí počas leta aktívne pracovali najmä s rómskymi deťmi, čo sa stretlo s veľmi dobrým ohlasom. Išlo napríklad o denné tábory, ale aj iné aktivity, do ktorých sa zapájali už deti od dvoch rokov. Minárová vyzdvihla aj to, že komunitní pracovníci dokážu pripraviť do školských zariadení deti z osady, ktorým chýbajú základné zručnosti.

"Za predchádzajúcich šesť mesiacov sme si odskúšali, čo títo pracovníci pre nás prinesú, aký budú mať význam, a podľa nášho názoru sa nám naplnil náš zámer aj dúfanie, že tento krôčik nám zase prispeje uzavrieť alebo zdokonaliť komplexný prístup k riešeniu rôznych problémov, ktoré dokáže samospráva riešiť s rómskou komunitou," zhodnotila Minárová.

Pre potreby komunitného centra budú slúžiť dva byty, ktoré dnes žiarski mestskí poslanci preklasifikovali na nebytové priestory. Podľa Minárovej ich budú využívať na administratívnu prácu, ale aj na samotné aktivity s deťmi, a to najmä v prípade nepriaznivého počasia. "Avšak mnoho aktivít komunitných pracovníkov sa snažíme smerovať do terénnu v prirodzenom prostredí, priamo v osade alebo využívať prírodu," dodala.

Poslanci zároveň prijali všeobecne záväzné nariadenie o zriadení centra, ktoré je podľa Minárovej povinnou prílohou žiadosti o registráciu tejto novej sociálnej služby na vyššom územnom celku.

Projekt, z ktorého mesto komunitných pracovníkov financuje, potrvá ešte do konca októbra. "Pevne veríme, že bude kontinuálne pokračovať ďalej, čo je v rukách štátu, kedy pustí a otvorí výzvy," podotkla Minárová s tým, že jednou z podmienok uchádzačov o tieto výzvy bude aj zaregistrované komunitné centrum. "A keďže mesto má záujem pokračovať ďalej, musíme naplniť túto skutočnosť," podotkla. V preklenovacom období budú služby komunitného centra zabezpečovať pracovníkmi odboru starostlivosti o obyvateľa žiarskeho MsÚ.