Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

V Žiari nad Hronom postavia cyklochodník do priemyselného parku

Ilustračná snímka, cyklotrasa. Foto: TASR

Podľa zverejnenej zmluvy vybuduje cyklokomunikáciu za viac ako 420.000 eur firma Strabag.

Žiar nad Hronom 9. augusta (TASR) - Mesto Žiar nad Hronom spúšťa výstavbu cyklokomunikácie dlhej 3,65 kilometra, ktorá podľa primátora Petra Antala začne na Sídlisku Etapa a končiť bude v priemyselnom parku. Podľa zverejnenej zmluvy vybuduje cyklokomunikáciu za viac ako 420.000 eur firma Strabag. Výstavba cyklochodníka má byť ukončená do mája budúceho roka.

Antal priblížil, že v rámci projektu opravia aj lávku cez Hron na Kortíne a otvorí sa ďalšia vrátnica do priemyselného parku. "Okrem toho bude pozdĺž celej cyklokomunikácie 103 stojanov na bicykle a dva uzamykateľné prístrešky. Kapacita jedného prístrešku je 20 bicyklov a budú pri Základnej škole na Jilemnického ulici a pri plavárni," uviedol na svojom profile na sociálnej sieti.

Na vybudovanie cyklochodníka získalo mesto dotáciu z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške takmer 594.000 eur. Cyklochodník má zvýšiť atraktivitu cyklodopravy v meste a podporiť zdravé dochádzanie miestnych ľudí do práce.

Jedným z hlavných cieľov projektu je dať ľuďom možnosť dochádzať do miestneho priemyselného areálu zdravo, ekonomicky a zároveň ekologicky. V areáli v súčasnosti pôsobí približne 185 firiem a za prácou tam dochádza minimálne 5000 občanov mesta.