Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Včelárstvo v Lučenci má sociálny, ekonomický i ekologický prínos

Na snímke predseda občianskeho združenia kRaj David Turčáni (v strede) pri kontrole úľov v mestskej včelnici v Lučenci dňa 24. septembra 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Nízke stavy včelárov a včelstiev v regióne nemajú vplyv len na pokles tradície včelárstva, ale aj na naše životné prostredie, uviedol včelár.

Lučenec 24. septembra (TASR) – Spôsob, ako môžu včely a včelárstvo prinášať nové pracovné príležitosti pre rôzne marginalizované skupiny v regiónoch Malohont a Novohrad, ukazuje projekt „BEEznis – včelárenie ako cesta vzdelávania a sociálneho podnikania“. Na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa konala v parku pri Mestskej včelnici v Lučenci, prezentoval doterajšie výsledky projektu David Turčáni, predseda občianskeho združenia (OZ) kRaj, ktoré ho realizuje.

Členovia združenia zorganizovali dva samostatné kurzy, v rámci ktorých pracovali s Rómami, nezamestnanými ľuďmi z vidieka, a s hendikepovanými klientmi z domova sociálnych služieb (DSS) Slatinka v Lučenci. Od apríla 2014 sa im tak podarilo vyškoliť spolu 47 ľudí na chov včiel a spracovanie včelích produktov. „Touto formou sme chceli prispieť k zvýhodneniu týchto marginalizovaných skupín na pracovnom trhu, rozšíreniu ich zručností a k vytvoreniu pracovných príležitostí,“ uviedol Turčáni a doplnil, že tieto dni sú absolventom odovzdávané včelstvá spolu s vybavením pre ich nové včelnice.

Získané skúsenosti môžu absolventi kurzov využiť pri výrobe včelích produktov pre vlastnú potrebu, ale tiež na predaj. Ten je realizovaný buď prostredníctvom internetového obchodu OZ kRaj, alebo priamo. „Klienti z DSS predávali svoje produkty na rôznych akciách, napríklad na jarmokoch v Lučenci či Fiľakove, alebo na festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou,“ ozrejmil predseda. Dodal, že Rómovia, ktorí sa ich kurzov zúčastnili, predávajú včelie produkty napríklad na svojich rómskych festivaloch.

Okrem klasických balení medu ide hlavne o výrobky ako balzamy, masti, propolis či včelí vosk, ale tiež točené a odlievané sviečky. „Absolventov našich kurzov chceme aj naďalej podporovať a v budúcnosti vytvoriť aj jednotnú značku. Medy však nebudeme miešať, ako sa to robí vo veľkovýrobe, ale jednotlivé balenia budú vždy pochádzať od jedného človeka,“ zdôraznil Turčáni. Kupujúci si tak okrem druhu medu bude môcť vybrať aj konkrétneho včelára, ktorého bude chcieť podporiť.

Okrem sociálneho a ekonomického rozmeru sa členovia OZ kRaj zamerali aj na ekologický prínos projektu. „Nízke stavy včelárov a včelstiev v regióne nemajú vplyv len na pokles tradície včelárstva, ale aj na naše životné prostredie. Svet včiel a človeka je úzko prepojený aj na poľnohospodársku produkciu, stabilitu a rôznorodosť krajiny,“ podotkol predseda. Považuje preto za nevyhnutné opätovne zatraktívniť včelárstvo, informovať verejnosť o význame a nenahraditeľnosti včiel a hľadať spôsoby, ako pomôcť ľuďom odborne aj finančne pri začiatkoch ich chovu.

Občianske združenie kRaj je environmentálnou a vzdelávacou neziskovou organizáciou, ktorá pôsobí v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji od roku 2007. Venuje sa obnove tradícií, ako je včelárstvo, keramika a košikárstvo, buduje náučné lokality, dlhodobo spája kreativitu a environmentálnu výchovu vo svojich tvorivých dielňach s ekologickým obsahom.