Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Vianočné sviatky niektorí ľudia preležia s chrípkou, najmä v Lučenci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najčastejšie postihnutou vekovou skupinou je ekonomicky aktívne obyvateľstvo a žiaci základných škôl. Najnižšia chorobnosť je medzi seniormi.

Banská Bystrica 20. decembra (TASR) - Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji stúpol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o takmer 50 percent. Na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 11,5 percenta. Najviac chorých v rámci kraja je v okrese Lučenec.

Ako konštatovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, epidemiológovia očakávajú vzostupný trend, a preto nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.

Banskobystrický RÚVZ evidoval celkom 4836 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1591 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 421 prípadoch, čo je chorobnosť asi 140 osôb na 100.000 obyvateľov. Pre vysoký počet chorých bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v dvoch materských školách, vo Vidinej v okrese Lučenec a v Sliači v okrese Zvolen.

Najviac pacientov na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári 873 prípadov, ale aj v okresoch Žarnovica, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. S chrípkou sa trápia najmä v okrese Lučenec, Poltár, Revúca a Banská Štiavnica.

Najčastejšie postihnutou vekovou skupinou je ekonomicky aktívne obyvateľstvo a žiaci základných škôl. Najnižšia chorobnosť je medzi seniormi.

Epidemiológovia prízvukujú, že počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov.