Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Lesníci súťažili o titul Naj horár

Z 11. ročníka celoslovenskej súťaže o najšikovnejšieho lesníka - Naj horár. Na snímke horár hádže sekerou počas 11. ročníka súťaže o titul Naj horár na Donovaloch 29. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Na každoročnej súťaži lesníkov si zmeralo sily 28 trojčlenných družstiev v piatich disciplínach.


Donovaly 29. mája (TASR) – Najlepší slovenskí lesníci dnes na Donovaloch už po 11. raz súťažili o titul "Naj horár". Víťazstvo si odniesol Odštepný závod (OZ) Slovenská Ľupča, ktorý bol najúspešnejší nielen v kategórii družstiev, ale aj jednotlivcov. Na druhom mieste sa umiestnil OZ Kriváň a na treťom OZ Rožňava.

Na každoročnej súťaži lesníkov si zmeralo sily 28 trojčlenných družstiev v piatich disciplínach. Vedomosti a šikovnosť si s kolegami porovnalo i ženské družstvo z OZ Levice, ktoré nechalo za sebou aj tie mužské.

Najlepší horári z celého Slovenska predviedli zručnosť v meraní a odhade objemu dreva, montáži lapača, pri sadení sadeníc jamkovou metódou, prepílení polena ručnou pílkou, streľbou zo vzduchovky či v hode obojstrannou sekerou na cieľ. Strojníci-nakladači zasa súperili v premiestňovaní bremena na čas a presnosť. Pre návštevníkov bolo pripravených aj päť mimosúťažných disciplín vrátane streľby z luku či pitia piva na čas. Najmenší sa mohli pohrať s lesnými pedagógmi.

Okrem pracovníkov štátneho podniku Lesy SR zo všetkých odštepných závodov na Slovensku sa na súťaži zúčastnili i lesníci z Mestských lesov Banská Bystrica, Lesov mesta Brezno, Vojenských lesov a majetkov a Štátnych lesov TANAP.

Najlepších lesníkov prišiel povzbudiť minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý pre TASR uviedol, že na tento deň sa vždy teší. "Je to oslava nášho lesníckeho stavu. Pre mňa je príjemnou udalosťou, kde mám možnosť stretnúť sa s lesníkmi z celého Slovenska," uviedol. "Každý máme nejaké schopnosti a zručnosti. Lesníci si overujú, ako sú schopní robiť s technikou, sekerou, ako vedia strieľať alebo presne stanoviť kubíky vyťaženého dreva," dodal minister s tým, že medzi mladými lesníkmi sa čoraz viac objavujú aj lesníčky, čomu je rád.

Ako Jahnátek zdôraznil, naše hory sú v dobrej kondícii a tam, kde je podpísaná ruka lesníka, sú zdravé a majú perspektívu na mnoho storočí do budúcna.

Po lesníkoch na Do
ovaloch minister navštívil poľnohospodárov na Liptove. V Poľnohospodárskom družstve Liptovské Revúce ho informovali o chove oviec vo vysokohorských podmienkach Národného parku Veľká Fatra.