Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Víťaz súťaže návrhov na rekonštrukciu hotela Ďumbier v Brezne je známy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Historická budova by mala nadobudnúť podobu moderného mestského hotela spĺňajúceho trojhviezdičkové kritériá s kongresovými priestormi či wellness službami.

Brezno 6. júna (TASR) – Mesto Brezno ako vlastník a budúci prevádzkovateľ hotela Ďumbier v centre horehronskej metropoly sa rozhodlo investovať do jeho obnovy. Už vlani radnica spustila verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie, tender však pre koronakrízu zrušila a nahradila anonymnou architektonickou súťažou návrhov. Porotu, zloženú z nezávislých odborníkov a zástupcov krajského pamiatkového úradu, napokon presvedčila štvorica architektov z bratislavského ateliéru. Informoval o tom v týchto dňoch magistrát na svojej webovej stránke.

„Novú formu sme zvolili zámerne, a to preto, že pri takto verejne exponovanej budove je dôležité, aby odborná porota vybrala čo najvhodnejšie riešenie priestoru,“ reagoval brezniansky primátor Tomáš Abel. Historická budova by mala nadobudnúť podobu moderného mestského hotela spĺňajúceho trojhviezdičkové kritériá s kongresovými priestormi či wellness službami.

Spomedzi ôsmich účastníkov, ktorí splnili podmienky súťaže, vybrala hodnotiaca komisia bratislavský ateliér se-arch. Podľa posudzovateľov je pozitívom návrhu obnovenie pôvodného vstupu do kaviarne z nárožia budovy a rovnako i prepojenie námestia s nábrežím cez poloverejný priestor hotela.

„Víťazný návrh veľmi kultivovaným spôsobom rieši nielen priestory samotného hotela, ale ponúka aj príjemné riešenie dvorovej časti,“ konštatoval sekretár súťaže a odborný referent investičného odboru magistrátu Krištof Štipák s tým, že mesto ako vyhlasovateľ je spokojné s priebehom a výsledkami súťaže návrhov.

Financovanie rekonštrukcie hotela Ďumbier, ktoré sa predbežne odhaduje na dva milióny eur, magistrát plánuje zabezpečiť z vlastných prostriedkov. Primátor nevylučuje ani využitie príležitostí na získanie externých a mimorozpočtových zdrojov.

„Predpokladaný dátum odovzdania projektovej dokumentácie a získanie stavebného povolenia očakávame v prvej polovici roka 2022,“ dodal Abel.