Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Obec Vlkanová môže stavať zberný dvor, peniaze od vlády už dostala

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako dnes pre TASR uviedol starosta Vlkanovej Ľubomír Longauer, peniaze už majú na účte.

Vlkanová 8. apríla (TASR) – Obec Vlkanová v okrese Banská Bystrica s 1290 obyvateľmi môže začať s výstavbou zberného dvora. Po výjazdovom zasadnutí vlády v Banskej Bystrici, ktoré sa uskutočnilo koncom februára, obec mohla počítať so sumou 10.000 eur. Ako dnes pre TASR uviedol starosta Vlkanovej Ľubomír Longauer, peniaze už majú na účte. Z rýchlosti, akou prišli, bol aj on sám príjemne prekvapený.

Ako Longauer konštatoval, doteraz mali v dedine iba provizórny zberný dvor, z vládnych peňazí môžu vybetónovať jeho plochu, ohradiť ho, aby im tam ľudia nenosili do veľkokapacitných kontajnerov zmiešaný "veľký" odpad, prípadne postaviť unimobunku pre pracovníkov, ktorí dozrú na to, aby sa dôkladnejšie separoval. Podľa starostu to v konečnom dôsledku obci ušetrí peniaze, keďže viac sa platí za vývoz zmiešaného odpadu než vytriedeného.

"Ak by to bolo aspoň 5000 eur ročne, bol by som spokojný, ušetrené peniaze z rozpočtu by sme mohli použiť napríklad pre školské zariadenie," poznamenal Longauer. Doterajšie náklady vychádzajú obec na sumu okolo 20.000 eur, pri ročnom poplatku 12 eur na jednu osobu.

"Ako pribúda obyvateľov, pribúda aj odpadu. Nechceli sme ísť cestou zvyšovania poplatkov," dodal starosta Vlkanovej.