Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Vnuk napadol starého otca motykou. Chcel peniaze

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

V noci z nedele na pondelok (11.5.) napadol 19-ročný muž s úmyslom získať peniaze svojho 71-ročného starého otca.

Vrbovce nad Rimavou 12. mája (TASR) – V noci z nedele na pondelok (11.5.) napadol 19-ročný muž s úmyslom získať peniaze svojho 71-ročného starého otca. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote už mladého muža z Teplého Vrchu obvinil zo zločinu lúpeže a zločinu porušovania domovej slobody.

K skutku došlo priamo v rodinnom dome vo Vrbovciach nad Rimavou, kde poškodený býva. "Obvinený vošiel do oploteného dvora domu a v zadnej časti z okna kuchyne odtrhol sieťku na hmyz. Následne rozbil okno, vošiel dnu a prehľadal priestory domu s úmyslom ukradnúť peniaze," uviedla Faltániová. Po tom, ako sa majiteľ domu zobudil, pod hrozbou zabitia ho žiadal, aby mu dal okamžite 700 eur. "Keď mu poškodený peniaze odmietol dať s tým, že ich doma nemá, fyzicky ho napadol úderom do hrude kovovou časťou motyky, čím mu spôsobil pomliaždenie hrudníka so zlomeninou troch rebier. Poriskom motyky ho bil po hlave a päsťou ho udieral do tváre," opísala dianie hovorkyňa.

Útočník od starého otca nedostal peniaze ani po tom, ako ho napadol, preto pokračoval v prehľadávaní ďalších priestorov domu a začal rozbíjať jeho zariadenie. "Poškodený to využil a cez okno spálne vyšiel do záhrady, odkiaľ kričal o pomoc. Jeho volanie počula suseda, ktorá privolala políciu," povedala hovorkyňa. Páchateľ z miesta činu ušiel.

Ráno o 4.30 h ho policajti zadržali v susednej dedine. "Skutok spáchal pod vplyvom alkoholu, ešte o hodinu neskôr mu v dychu namerali promile alkoholu. Po vykonaní procesných úkonov ho vyšetrovateľ umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na jeho vzatie do väzby," povedala Faltániová. Ako dodala, obvinený bol už v minulosti súdne trestaný za násilnú aj majetkovú trestnú činnosť a tohto skutku sa dopustil v podmienke. "Keďže tieto zločiny spáchal na chránenej osobe, môže byť potrestaný odňatím slobody na 7 až 12 rokov," uzavrela.

Mladý muž spôsobil svojmu starému otcovi škodu poškodením zariadenia domu, ktorá podľa vyjadrenia hovorkyne ešte nebola vyčíslená a zranenia, ktoré si podľa predbežnej lekárskej správy vyžiadajú dobu liečenia minimálne šesť týždňov.