Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Volebnú miestnosť v Prestavlkoch netradične dopĺňa lešenie

Na snímke lešenie vo volebnej miestnosti v 2. kole prezidentských volieb v obci Prestavlky v okrese Žiar nad Hronom v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Voliť chodia podľa nej obyvatelia priebežne, v ranných hodinách volebné právo využili najmä starší, ktorí voľby spojili so sobotným nákupom, či tí, ktorí volebnú miestnosť navštívili po svätej omši.

Prestavlky 6. apríla (TASR) - Zariadenie volebnej miestnosti v obci Prestavlky v okrese Žiar nad Hronom netradične dopĺňa stavbárske lešenie. Celý objekt, v ktorom sa volebná miestnosť nachádza, totiž aktuálne prechádza rekonštrukciou. Aj napriek tejto skutočnosti tu bolo podľa predsedníčky volebnej komisie Magdalény Polóňovej na sobotné voľby všetko pripravené tak, ako má byť, a voľby prebiehajú bez akýchkoľvek problémov.

Voliť chodia podľa nej obyvatelia priebežne, v ranných hodinách volebné právo využili najmä starší, ktorí voľby spojili so sobotným nákupom, či tí, ktorí volebnú miestnosť navštívili po svätej omši. "Máme tu jedného voliča, ktorý vždy príde prvý presne na siedmu. Čaká už pred dverami a my ho vítame, už je to taká tradícia, takto si to on zvolil," podotkla pre TASR Polóňová.

Volebná účasť je zatiaľ podľa nej porovnateľná s prvým kolom prezidentských volieb. "Volebná účasť je primeraná, tak ako býva aj inokedy. V prvom kole sme mali účasť 54,7 percenta," priblížila. Už viackrát sa podľa nej stalo, že volebná účasť v obci kopírovala celoslovenskú úroveň účasti vo voľbách.

Starosta Ján Abrahám priblížil, že v obci sa nachádzajú dva volebné okrsky. Jedna volebná miestnosť je zriadená v sále kultúrneho domu, kde aktuálne prebieha rekonštrukcia a druhá v kultúrno-spoločenskom centre v miestnej časti Horná Trnávka.

"Po dohovore so zhotoviteľom stavby sme sa rozhodli, že voľby prezidenta uskutočníme v tejto budove, konkrétne v sále," podotkol Abrahám s tým, že ešte dva dni pred voľbami tu bol čulý stavebný ruch. Zamestnankyne obecného úradu a zamestnanci pracujúci na menších obecných službách však za dva dni objekt pripravili tak, aby tu mohlo nerušene prebiehať druhé kolo prezidentských volieb a voliči nepocítili žiadne obmedzenia.

Nad presťahovaním volebnej miestnosti podľa starostu neuvažovali. "Ľudia sú naučení chodiť sem voliť a zbytočne by to robilo problémy, keby sme uvažovali o nejakej druhej budove," poznamenal Abrahám.