Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Vrcholí festival Banskobystrická hudobná jar

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Na programe sú už len posledné dva koncerty.

Banská Bystrica 8. apríla (TASR) - Jeden z najstarších festivalov klasickej hudby Banskobystrická hudobná jar (BBHJ) vstupuje vo svojom 63. ročníku do finále. Na programe sú už len posledné dva koncerty.

Ako TASR informovala Katarína Hulinová z kultúrneho centra Robotníckeho domu v Banskej Bystrici, kde sa koncerty uskutočnia, 13. apríla sa predstaví nositeľ významných domácich i zahraničných ocenení, violončelista Jan Bogdan. Košický rodák je v súčasnosti študentom umeleckej školy Buchmann-Mehta School of Music v Tel Avive.

"Prostredníctvom diel barokového génia Johanna Sebastiana Bacha, cez španielsky temperament Gaspara Cassadóa až po dielo predstaviteľa hudby 20. storočia, maďarského autora Zoltána Kodályho, uvedie mladý violončelista v náročnom programe dve najfrekventovanejšie formy hudobnej histórie - suitu a sonátu," priblížila Hulinová.

Záver festivalu bude patriť mužskému vokálnemu zoskupeniu Danubius Octet Singers. Na koncerte 17. apríla s názvom Spevy monarchie s Máriou Teréziou si diváci budú môcť vypočuť diela širokej skladateľskej palety, od viedenských klasikov Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena, cez moravského Leoša Janáčka, maďarského Bélu Bartóka až po slovenského Eugena Suchoňa. Umeleckým slovom koncert dotvorí herečka Ida Rapaičová.