Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na výročie Trate mládeže pôjdu vlaky zo Zvolena a B. Bystrice

Na archívnej snímke z júla 1948 budovanie Trate mládeže Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica. Foto: TASR

Organizátora podujatia Mesto Banská Štiavnica podporili Železnice Slovenskej republiky, Klub historickej techniky Zvolen, pivovar Steiger a OZ Štokovec, priestor pre kultúru.

Banská Štiavnica 27. novembra (TASR) - Už túto sobotu 29. novembra sa v priestoroch železničnej stanice v Banskej Štiavnici uskutoční spomienkové podujatie pri príležitosti 65. výročia vzniku Trate mládeže. Na akciu je možné dopraviť sa aj vlakmi z Banskej Bystrice a Zvolena.

"Historický motorový vozeň M 131.1053 bol prvýkrát dodaný v roku 1948. M 131 boli typickým motorovým vozňom našich lokálok v minulosti. Vyznačovali sa jednoduchosťou a spoľahlivosťou, vďaka čomu boli u personálu i cestujúcej verejnosti obľúbené," uviedol Rastislav Marko z banskoštiavnického Mestského úradu.

Fotogaléria zo slávnostného otvorenia Trate mládeže:





Práve ten dovezie bezplatne záujemcov o podujatie zo Zvolena a Hronskej Dúbravy. "Odchod vlaku z osobnej stanice Zvolen je o 13.35 h, z Hronskej Dúbravy po zhruba 45-minútovej prestávke o 14.40 h. Do Banskej Štiavnice vlak príde o 15.26 h a jeho cestujúci si budú môcť už počas jazdy vypočuť rozprávanie budovateľov Trate mládeže a na samotnej stanici vychutnať program, v ktorom nebude chýbať spomienková slávnosť, koncert Chanson Friends, premietanie filmu Oceľová cesta a zapálenie sviec vďaky," dodal Marko.

Historický vozeň sa bude vracať do Zvolena o 18.10 h, príchod je plánovaný na 19.35 h.

Na historický vlak je možné nastúpiť aj s využitím pravidelných liniek Železníc Slovenskej republiky, a to z Banskej Bystrice s odchodom 13.35 h do Zvolena a prestupom na vlak Zvolen – Vrútky s odchodom 14.25 h z osobnej stanice a príchodom do Hronskej Dúbravy o 14.34 h.

Organizátora podujatia Mesto Banská Štiavnica podporili Železnice Slovenskej republiky, Klub historickej techniky Zvolen, pivovar Steiger a OZ Štokovec, priestor pre kultúru.