Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Výsledky kontroly projektu ČOV sa obec Látky dozvie o niekoľko dní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Neobvykle dlhé obdobie kontroly nie je štandardný proces. Dĺžka kontroly vyplynula z toho, že obec Látky je súčasťou balíka, ktorý získal názov 'kauza Veľké vody', informovalo TASR ministerstvo.

Látky 17. mája (TASR) – Už od polovice uplynulého roka čakajú v obci Látky v okrese Detva na výsledky kontroly projektu stavby čistiarne odpadových vôd (ČOV). Podhorská obec na ňu síce získala pred dvomi rokmi 2,3 milióna eur z Environmentálneho fondu, dodnes ich však nemôže investovať.

"Peniaze sme síce získali hneď po nástupe novej vlády, ako aj nového vedenia Envirofondu, po krátkom čase nám a ďalším 25 obciam na Slovensku projekt zastavili s tým, že ho musia prehodnotiť," uviedol pre TASR starosta Mário Kubiš. "Už ubehlo veľa času, no doteraz nemáme od kontrolného orgánu výsledok, a to aj napriek tomu, že sme dodali všetky požadované dokumenty. Obec sa pritom nachádza v druhom a treťom pásme ochrany vodnej nádrže Málinec, ktorá zásobuje pitnou vodou 50.000 ľudí, a čistota odpadových vôd by teda mala byť prvoradá," pripomenul.

Kanalizácia v obci sa budovala postupne od roku 1995. Treba však zrealizovať výstavbu jednotlivých vetiev a samotnej ČOV. Jej vybudovaním by sa podľa starostu na kanalizáciu mohlo pripojiť 80 percent obyvateľov obce. Látky majú pritom asi 570 obyvateľov. Ešte krátko po druhej svetovej vojne tam žilo asi 3000 ľudí. Veľký odliv zaznamenali najmä v 70. a 80. rokoch uplynulého storočia, keď sa ľudia sťahovali za prácou do okresných miest. Obec dodnes eviduje okolo 650 nehnuteľností, viac ako tretinu tvoria chaty a chalupy.

Ako pre TASR uviedol tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, prípad obce Látky zdedil rezort od bývalej vlády, ktorá podľa ministerstva umožňovala obciam získať dotácie na kanalizáciu z Environmentálneho fondu (EF) aj v rozpore so zákonom. "Obec Látky totiž patrila k neoprávneným žiadateľom," konštatovalo MŽP.

EF podľa envirorezortu v prípade obce Látky v súvislosti s poskytnutou dotáciou začal finančnú kontrolu. "V rámci nej boli EF zo strany žiadateľa doručené potrebné podklady v júli 2021, pričom v auguste 2021 sa uskutočnila finančná kontrola na mieste u žiadateľa," uvádza MŽP. Kontrola sa zamerala na fakturáciu a reálne vykonanie čiastkových prác a kontrolu procesu verejného obstarávania pri výbere dodávateľa obcou Látky.

"Neobvykle dlhé obdobie kontroly nie je štandardný proces. Dĺžka kontroly vyplynula z toho, že obec Látky je súčasťou balíka, ktorý získal názov 'kauza Veľké vody'. Vzhľadom na to, že finančná kontrola sa nedávno ukončila, Environmentálny fond v najbližších dňoch zašle obci Látky návrh správy o výsledku kontroly s relevantnými informáciami," informovalo TASR MŽP.