Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava o klimatických zmenách má upozorniť na projekt Zelené sídliská

Na snímke vnútroblok medzi ulicami Tatranská, Sitnianska a Strážovská na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici, foto z archívu. Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

Banskobystrická samospráva sa snaží trvale zvyšovať kvalitu života obyvateľov a práve realizáciou podobných projektov zabezpečiť rozvoj zelenej a modrej infraštruktúry.

Banská Bystrica 6. septembra (TASR) – Informačno-vzdelávaciu výstavu, zameranú na dôležitosť zavádzania opatrení, smerujúcich k zmierňovaniu dopadov a prispôsobovaniu sa klimatickej zmene, otvorí mesto Banská Bystrica v spolupráci s neziskovou organizáciou Dialogue Centrom 8. septembra o 16.00 h v 365 Labbe v Lazovnej ulici. Pokračovať bude sprievodnou diskusiou verejnosti s odborníkmi na tému spoločného hľadania riešení pre adaptáciu sa na zmenu klímy v meste pod Urpínom. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

„Cieľom podujatia je zvýšiť informovanosť Banskobystričanov o projekte Zelené sídliská, respektíve "zelené oázy" a celkovo rozprúdiť debatu na tému adaptácie sa na zmenu klímy v mestskom prostredí, na sídliskách. Je dôležité, aby sme obyvateľom objasnili, prečo chceme tieto projekty robiť participatívnym spôsobom. Veríme, že podujatie podnieti spoločné hľadanie a zdieľanie myšlienok, tvorivosť a inšpiráciu,“ objasnila Soňa Kariková z neziskovej organizácie.

Banskobystrická samospráva sa snaží trvale zvyšovať kvalitu života obyvateľov a práve realizáciou podobných projektov zabezpečiť rozvoj zelenej a modrej infraštruktúry.

„Informačno-vzdelávacia výstava je odštartovaním verejných diskusií, ktoré následne plánujeme zorganizovať v siedmich lokalitách, kde pracujeme na projektoch zelených oáz. Podnety obyvateľov budú spracované do požiadaviek, podľa ktorých sa budú vytvárať návrhy jednotlivých lokalít a formovať podklady pre projekty alebo urbanisticko-architektonicko-krajinársku súťaž návrhov,“ dodal primátor Ján Nosko.

Ako pripomenul, samospráva aktuálne pracuje aj na projekte Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica – vypracovanie mestskej klimatickej stratégie, realizácia opatrení na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy.