Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava v Hodruši-Hámre ukáže, že Hodrušská čipka žije

Na archívnej snímke zrekonštruovaná hrádza a prístavisko člnov Horného Hodrušského tajchu, ktorý poskytuje možnosť oddychu a kúpania v hornej časti Hodrušskej doliny nad obcou Hodruša-Hámre Foto: TASR/Jana Vodnáková

Tie sa pred rokmi podieľali aj na výrobe čipky pre britskú kráľovnú Alžbetu II. Výstava s názvom "Hodrušská čipka žije" bude verejnosti sprístupnená do decembra 2015.

Hodruša-Hámre 12. júna (TASR) - V expozícii bane Starovšechsvätých v obci Hodruša-Hámre (okres Žarnovica) dnes otvoria výstavu, ktorá vzdáva hold dielam miestnych šikovných čipkárok. Tie sa pred rokmi podieľali aj na výrobe čipky pre britskú kráľovnú Alžbetu II. Výstava s názvom "Hodrušská čipka žije" bude verejnosti sprístupnená do decembra 2015.

História paličkovanej čipky v Hodruši je spojená s príchodom novousadlíkov z nemeckých krajín do baníckych regiónov. Ženy a dcéry hodrušských baníkov „kleplovali“ – paličkovali – čipky prevažne na predaj. Pre svoju vzorovú pestrosť, nápaditosť a dobrú akosť bola hodrušská paličkovaná čipka vysoko hodnotená a dobre sa predávala v celom Rakúsko-Uhorsku.

V obci ešte v roku 1875 založili aj čipkársku školu a dielňu. V neveľkom dome pri budove ľudovej školy v historickom jadre Hodruše pracovalo 26 mladých žien a dievčat. Poslednou učiteľkou tu bola Adela Lacková, pôvodom z Kremnice, absolventka školy pre učiteľov čipkárstva pri Štátnom ústave pre domácky priemysel v Prahe. Jej odbornosť, talent a jemnosť doviedli čipkársku školu v Hodruši na vysokú úroveň.

Práve pod vedením Adely Lackovej a národnej umelkyne Eleny Holéczyovej v škole vyrobili 10 m dlhú čipkovanú vlečku na svadobné šaty anglickej kráľovnej Alžbety II. Dnes viac ako 90-ročná pani Eva Trenčanová je poslednou žijúcou absolventkou čipkárskej školy a dielne v Hodruši, jednou z desiatich žien, ktoré zhotovili svadobnú vlečku Alžbety II.

Výstava paličkovanej čipky Danky Suchej „Hodrušská čipka žije“ vzdáva hold generáciám hodrušských čipkárok a stále mimoriadne aktívnej Eve Trenčanovej.

TASR informoval Igor Kuhn, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Štiavnica.