Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Vysvieťme Zvolen na modro prináša aj dokument o deťoch s autizmom

Na archívnej snímke pohľad na vežu farského kostola sv. Alžbety vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podujatie sa začína prednáškami odborníkov a rodičov detí s poruchami autistického spektra v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra uviedla pre TASR Zuzana Maštenová zo združenia VIA ABA

Zvolen 29. apríla (TASR) – S cieľom priblížiť problematiku autizmu širokej verejnosti sa v piatok uskutoční vo Zvolene ďalší ročník podujatia s názvom Vysvieťme Zvolen na modro. Podujatie sa koná pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme.

„Podujatie sa začína prednáškami odborníkov a rodičov detí s poruchami autistického spektra v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ),“ uviedla pre TASR Zuzana Maštenová zo združenia VIA ABA, ktoré sa zaoberá touto problematikou. „V premiére tiež odprezentujeme prvú časť série dokumentárnych filmov s názvom Neviditeľní, ktoré vytvárame s cieľom informovať širšiu verejnosť o problematike autizmu, a to cez príbehy rodín, ktoré žijú s takýmto dieťaťom. V dokumente hovoria aj renomovaní odborníci zo Slovenska, ktorí sa zaoberajú intervenciou alebo diagnostikou detí s autizmom,“ doplnila Maštenová.

Popoludní bude na zvolenskom námestí sprievodný kultúrny program, ktorý vyvrcholí vystúpením Katky Koščovej a skupiny Polemic. Na záver sa sprievod návštevníkov presunie k Zvolenskému zámku a na počesť ľudí s poruchou autistického spektra sa zámok vysvieti vo „farbe autizmu“ namodro.

Podujatie organizuje občianske združenie VIA ABA s podporou Mesta Zvolen.