Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Záchranné práce a obnova hradu Muráň prebiehali už tretiu sezónu

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Počas troch sezón obnovy sa okrem záchranných prác podarilo uskutočniť na viacerých hradných objektoch.

Muráň 18. decembra (TASR) – Záchranné práce, spojené s obnovou hradu Muráň v Revúckom okrese, prebiehali počas tohto roka už tretiu sezónu, pričom vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR a Európskeho sociálneho fondu sa mohli do nich zapojiť 17 nezamestnaní z obce. Podľa slov koordinátora pamiatkovej obnovy hradu Kamila Nováčika sa počas tohtoročnej obnovy sústredili na viacero objektov, ktorých stav si akútne vyžadoval zásah.

"Začali sme opravou okenných otvorov na Dome veliteľa, pokračovali sme na západnom hradobnom múre, kde sme rekonštruovali strieľňu a časť steny. Veľmi zaujímavou prácou bolo konzervovanie torza bývalého historického výťahu, ktorý bolo nutné sanovať za použitia špeciálnej horolezeckej techniky," priblížil práce koordinátor. Opravovali aj výpadky materiálu na vonkajšej strane tzv. väznice, ktorá je súčasťou Protitureckého bastiónu a najviac úsilia si vyžiadala rekonštrukcia časti Poludnicovej bašty. "Tam sme obnovovali vnútorný aj vonkajší plášť a strieľne vrátane záklenkov a špaliet otvorov," načrtol Nováčik.

V budúcom roku by sa pri záchranných prácach podľa jeho slov opäť chceli prednostne venovať tým častiam hradu, ktoré sú v najhoršom stave. "Je to predovšetkým torzo hlavného paláca s prejazdom a kaplnkou a Hlavná veža. Horolezeckou technikou budeme opravovať výpadky na exteriérovej časti Protitureckého bastiónu," vymenoval koordinátor s tým, že v pláne majú aj menšie práce na Dome veliteľa.

Počas troch sezón obnovy sa okrem záchranných prác podarilo uskutočniť na viacerých hradných objektoch, napríklad na Dome veliteľa alebo Koháryho paláci, aj archeologické a architektonicko-historické výskumy. "Po celom areáli sme sa každú sezónu museli zamerať na najhoršie havarijné stavy, ktorých bolo hodne, keďže na hrade sa dlhé roky nič neopravovalo. Zrejme potrvá ešte niekoľko rokov, kým sa nám ich podarí vyriešiť tak, že sa budeme môcť systematicky venovať niektorému konkrétnemu objektu," vysvetlil koordinátor.

"Práce, ktoré boli doteraz urobené, hodnotím veľmi pozitívne," uviedol na margo obnovy hradu starosta Muráňa Roman Goldschmidt s tým, že kladné reakcie má aj od širokej verejnosti. "Ľudia, ktorí sem prišli napríklad po niekoľkých rokoch, či už cudzinci, ale aj priamo Muránčania, tvrdia, že skutočne vidieť kus roboty, ktorá sa tu urobila," dodal. Oprava hradu je však podľa neho beh na dlhú trať a okrem iného si žiada spoluprácu so Správou národného parku Muránska planina, napríklad pri výrube drevín.

Obec chce v obnove hradu pokračovať aj v budúcom roku a už podala žiadosť o príslušný grant na ministerstvo kultúry. "Dúfame, že projekt bude podporený a aj v budúcej sezóne sa nám podarí zamestnať aspoň 17 ľudí, tak, ako to bolo tento rok, aby sme opäť mohli niečo na hrade urobiť," uzavrel starosta.