Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Zamestnanci Krajského súdu v B. Bystrici protestujú proti zmenám

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

ZO OZJ konštatuje, že zamestnanci nechcú prísť o svoje postavenie riadnych zamestnancov pod hlavičkou KS v Banskej Bystrici, konštatovalo v otvorenom liste ZO OZJ.

Banská Bystrica 25. októbra (TASR) – Sudcovia Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, Sudcovská rada KS a Základná organizácia Odborového zväzu justície (ZO OZJ) pri banskobystrickom KS protestujú proti návrhu súdnej mapy, na základe ktorej sa má ich súd stať regionálnym pracoviskom súdu v Žiline. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa KS Nina Uhrovičová. Podľa ZO OZJ zamestnanci zvažujú v najbližšej dobe využiť aj svoje právo na štrajk.

Na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú sa obrátili otvoreným listom s tým, že im nebolo umožnené, aby voči takému návrhu podali pripomienky. Ako dôvody zachovania KS v Banskej Bystrici označujú okrem iného historické okolnosti, alebo aj pred pár rokmi zrekonštruované priestory súdu za milióny eur, kde v súčasnosti pracuje vyše 160 zamestnancov, z toho zhruba 50 sudcov. KS v Žiline má podľa ZO OZJ asi o 50 zamestnancov menej.

„ZO OZJ ako zákonný zástupca zamestnancov KS v Banskej Bystrici poukazuje aj na morálno-etický kredit zamestnancov. Nemajú a ani v minulosti nemali závažné morálno-etické zlyhania, a teda nechcú byť tými, čo budú takpovediac 'potrestaní' navrhovanou reformou súdnej mapy. ZO OZJ konštatuje, že zamestnanci nechcú prísť o svoje postavenie riadnych zamestnancov pod hlavičkou KS v Banskej Bystrici,“ konštatovalo v otvorenom liste ZO OZJ.

Ako dodáva, zamestnanci banskobystrického krajského súdu v najbližšej dobe zvažujú využiť svoje práva, a to najmä právo na štrajk.