Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zámocké hry zvolenské priniesli osem inscenácií hostí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Organizátorom 47. ročníka festivalu bolo DJGT v spolupráci so Slovenskou národnou galériou Bratislava – Zvolenský zámok.

Zvolen 22. júna (TASR) – Medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské priniesol tento rok osem inscenácií hostí, z toho dve české. TASR o tom informovala dramaturgička Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene Uršuľa Turčanová.

„Tento ročník sa konal ako prvý z veľkých divadelných festivalov po otvorení divadiel. Uskutočnil sa bez zmien a v plnom rozsahu. Vďaka priazni počasia sa všetky predstavenia, okrem jedného, odohrali pod letnou oblohou na nádvorí zámku Zvolen,“ poznamenala.

Ako dodala, 47. ročník hier uviedol aj tri predstavenia najnovšej premiéry DJGT Čepiec. Inscenácia vznikla podľa knihy Kataríny Kucbelovej. Režisérom, ako aj autorom dramatizácie a scény je umelecký šéf DJGT Peter Palik. Literárne obrazy a postrehy autorky chce pretaviť do netradičného javiskového tvaru.

„Túto víziu zásadne podporí hudba Martina Geišberga a Daniela Špinera a jedinečný rukopis choreografky Libuše Bachratej, ktorá sa venuje rôznym podobám folklóru," podotkol umelecký šéf divadla.

Súčasťou programu bol aj koncert divadelnej kapely DJGT, jeden otvárací a aj jeden záverečný ceremoniál. Turčanová tiež pripomenula, že kultúru si pozrelo 1500 divákov hlavného programu. Ďalší podľa nej sledovali sprievodný program v uliciach Zvolena a diváci pozerali program aj na diaľku vďaka reportážnym Festivalovým minútam, Festivalovým fotografiám a Festivalovým podcastom.

Medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské je najstarším divadelným festivalom na Slovensku. Uskutočňuje sa pravidelne každý rok v júni. Počas svojej existencie sa festival stal neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho diania mesta Zvolen. Organizátorom 47. ročníka festivalu bolo DJGT v spolupráci so Slovenskou národnou galériou Bratislava – Zvolenský zámok.