Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých sa skončila

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

V uplynulom týždni dominovali v ovzduší na celom území Slovenska peľ pŕhľavy a peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

Banská Bystrica 7. júla (TASR) – Peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých sa skončila. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Ich peľ dosahoval už len nízke denné hladiny,“ spomenula.

Ako dodala, v uplynulom týždni dominovali v ovzduší na celom území Slovenska peľ pŕhľavy a peľ tráv z čeľade lipnicovitých. „Peľ tráv sa vyskytoval v ovzduší na väčšine územia v alergiologicky významných koncentráciách, pričom najvyššie hladiny dosahoval na strednom a severnom Slovensku,“ pripomenula. „Peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, peľ pajaseňa, gaštanu a lipy sa vyskytoval v ovzduší len v nízkych až veľmi nízkych koncentráciách,“ doplnila.

Podľa nej najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, v Banskej Bystrici a v Bratislave. „Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých dosahovali väčšinou vysoké denné koncentrácie. Najvyššiu hladinu zachytili monitorovacie stanice v Žiline a v Bratislave,“ zdôraznila s tým, že stúpli aj denné hladiny peľu ostatných bylín. „Najmä skorocelu a štiavu. Monitorovacia stanica v Trnave zachytila prvý peľ paliny a ambrózie, ktorých denné koncentrácie sa výraznejšie zvyšujú až koncom júla,“ pripomenula.

„Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých začala poľavovať a v nasledujúcom týždni predpokladáme opäť pokles denných hladín peľu tohto momentálne najsilnejšieho alergénu v ovzduší,“ skonštatovala Lafférsová prognózu peľovej situácie na Slovensku. „Denné koncentrácie peľu pŕhľavy sa udržia vo vysokých hladinách. Veľmi pozvoľne začne pribúdať peľ najsilnejších alergénov leta – paliny a ambrózie. Pokles denných koncentrácií peľu bude naďalej ovplyvňovaný lokálnymi búrkami,“ ukončila.