Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Združenie Slatinka otvára diskusiu o tom, čo je verejný záujem

Situácia VD Slatinka, Vodotika a.s. Bratislava, DÚR 2006 Foto: VODOHOSPODÁRSKA VÝSTAVBA, ŠTÁTNY PODNIK

Súčasťou projektu bude aj účasť na rozhodovaní o modelovej kauze verejnoprospešnej stavby neprijatej miestnou verejnosťou – o vodnom diele Slatinka.

Zvolen 14. novembra (TASR) - Otvoriť diskusiu o tom, čo je to verejný záujem a upozorniť na problémy z praxe, keď o verejnom záujme rozhodujú iba politici a prakticky nikto nedáva na misku váh rôznorodé kolektívne a individuálne záujmy a práva, je cieľom projektu Združenia Slatinka s názvom Verejný záujem - záujem verejnosti.

Ako pre TASR uviedla členka združenia Martina Paulíková, externí experti urobia k tejto téme analýzu legislatívy a rozhodnutí zo Slovenska aj zahraničia. Odborníci rozoberú všetkých osem územných plánov regiónov a vybraných 15 plánov miest a obcí. "Združenie plánuje zorganizovať niekoľko stretnutí pre predstaviteľov mimovládnych organizácií, samospráv, médií, pre úradníkov aj politikov," uviedla Paulíková.

Súčasťou projektu bude aj účasť na rozhodovaní o modelovej kauze verejnoprospešnej stavby neprijatej miestnou verejnosťou – o vodnom diele Slatinka. Výstupom aktivít bude brožúra s najvážnejšími zisteniami o dosahoch súčasnej praxe pri definovaní stavieb a činností vo verejnom záujme, ktorá sa vyznačuje neúčasťou verejnosti. Ambíciou je tiež spracovať odporúčania a návrhy na legislatívne zmeny.

"So spojeniami verejný záujem či verejnoprospešná stavba sa väčšinou stretávame pri reportážach o diaľniciach, priehradách či ťažbe nerastov. Kým sa nás priamo netýkajú, má väčšina z nás pocit, že ide o situáciu, keď by mal jednotlivec ustúpiť verejnému blahu, prispôsobiť sa a spoločnosť mu obmedzenia primerane zaplatí," približuje ďalej problematiku aktivistka.

Čo však, ak sa stretnú dva či viaceré verejné záujmy? Je silnejší verejný záujem chrániť biotopy európskeho významu, verejný záujem ochrany podzemných vôd alebo verejný záujem postaviť bezpečnú a rýchlu diaľnicu a tak zmenšiť nezamestnanosť v doteraz zle prístupných mestách a dedinách? Kto by mal vzájomne verejné záujmy porovnať a akú úlohu by pri tom mali hrať záujmy miest a obcí? To všetko sú otázky, na ktoré by mohol projekt odpovedať.

"Je samozrejmé, že štát musí mať nástroje na presadenie záujmu verejnosti nad záujmami úzkej skupiny ľudí, ak sa preukáže takáto potreba. V súčasnosti nie je však takáto silná kompetencia štátnych plánovačov ničím vyvažovaná. Ak aj miestna samospráva, občianske združenia a verejnosť nesúhlasia napríklad s umiestnením spaľovne či priehrady vo svojom chotári, prakticky neexistuje nástroj či inštitúcia, ktorá by zvážila protichodné verejné záujmy a rozhodla o nich," konštatuje Paulíková.

Združenie Slatinka sa viac ako dvadsať rokov angažuje v aktivitách proti kontroverznej stavbe vodného diela Slatinka. Jeho členovia sa opakovane stretávajú s nemožnosťou otvoriť diskusiu o verejnoprospešnosti tejto 60 rokov štátom presadzovanej investície. Aj preto sa chcú experti združenia pozrieť na fenomén verejného záujmu detailnejšie.

Projekt Verejný záujem a záujem verejnosti je podporený z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation.