Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na obchvate Žiaru nad Hronom majú platiť nákladiaky mýto od februára

Ilustračné foto Foto: TASR

Vyhláška totiž zaraďuje túto časť rýchlostnej cesty R2 medzi úseky ciest s výberom mýta.

Bratislava 18. januára (TASR) - Na novom obchvate Žiaru nad Hronom by mali platiť vodiči nákladných áut mýto od februára tohto roku. Vyplýva to z vyhlášky ministerstva dopravy, ktorá už prešla medzirezortným pripomienkovým konaním.

Vyhláška totiž zaraďuje túto časť rýchlostnej cesty R2 medzi úseky ciest s výberom mýta. Takmer šesťkilometrový obchvat Žiaru nad Hronom pritom využívajú motoristi od polovice decembra 2014, kedy bol odovzdaný do užívania.

Obchvat sa staval dva roky a zmluvná cena stavby bola 26,1 milióna eur. Projekt bol spolufinancovaný z eurofondov, z Operačného programu Doprava. Obchvat predovšetkým odbremeňuje od dopravy samotný Žiar nad Hronom.

Vybudovaním tohto úseku rýchlostnej cesty sa totiž tranzitná doprava presunula z centra Žiaru nad Hronom na rýchlocestu, ktorá slúži ako západný obchvat mesta. Tento úsek je súčasťou plánovanej trasy rýchlostnej cesty R2 od križovatky s diaľnicou D1 pri Trenčíne v smere na Bánovce nad Bebravou, Prievidzu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Lučenec, Rožňavu až po Košice.