Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na kultúru v Žiari nad Hronom pôjde budúci rok menej peňazí

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Celkovo bude budúci rok MsKC hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 478.093 eur.

Žiar nad Hronom 15. decembra (TASR) - Na kultúru dá mesto Žiar nad Hronom v budúcom roku menej peňazí, dotácia pre Mestské kultúrne centrum (MsKC) bude totiž nižšia o 7500 eur ako v tomto roku. Podľa riaditeľky MsKC Michaely Pribilincovej sa tak úspory dotknú najmä redukcie kultúrnych podujatí.

"Keďže sme museli znižovať rozpočet kvôli úspore, tak sme sa museli pozrieť na to, ktoré podujatia boli úspešné a ktoré menej," podotkla Pribilincová. Niektoré podujatia ako napríklad Svetovo na námestí či Deň dospelých detí sa tak z budúcoročného programu MsKC podľa jej slov vytratia.

Niektoré sa budú snažiť zorganizovať na "percentá", čo znamená, že nebudú hradené z rozpočtu, ale účinkujúcich vyplatia určitým percentom z vyzbieraného vstupného. Takýmto spôsobom by podľa riaditeľky mohli organizovať napríklad Halloween či Sitňan fest.

Celkovo bude budúci rok MsKC hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 478.093 eur. Tuzemské bežné granty v rámci verejnej správy z rozpočtu mesta sú 360.600 eur, teda o 7500 eur menej ako v tomto roku.

Ako ďalej vysvetlil hlavný mestský ekonóm Martin Majerník, o 2500 eur bol navýšený rozpočet zboru pre občianske záležitosti (ZPOZ) a to z dôvodu schválenia nového odmeňovacieho poriadku ZPOZ. Odmeny pre ľudí vykonávajúcich úlohy ZPOZ-u sa totiž podľa Pribilincovej nezvyšovali od roku 2008 a nezohľadňovali valorizáciu v uplynulých siedmich rokoch.