Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiar nad Hronom testuje prototyp smart zariadenia na ochranu chodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

V prípade, že sa prevádzka zariadenia osvedčí, plánuje ním Žiar nad Hronom zabezpečiť aj ďalšie frekventované priechody pre chodcov v meste.

Žiar nad Hronom 17. septembra (TASR) – Na priechode pred chodcov pred Základnou školou na Ulici Dr. Janského mesto nainštalovalo unikátne svetelné zariadenie, ktoré má lepšie zviditeľniť prechádzajúce osoby. Zariadenie pomenované Crosswalk je prototypom, prvýkrát otestované bude práve v Žiari nad Hronom, informoval na sociálnej sieti primátor Peter Antal.

„Ide o svetový unikát vyvinutý na Slovensku. Nikde na svete to ešte takto nefunguje. Nový pohľad na priechody pre chodcov sú smart riešením. Spoločnosť aria33 z Bratislavy vyvíjala celú technológiu v spolupráci s naším mestom,“ vysvetlil pre oficiálny web mesta prednosta Mestského úradu Juraj Miškovič.

Ako pre TASR priblížil, projekt osvetlenia Crosswalk ho oslovil na jednej zo smartkonferencií. „Prototyp zariadenia bol v rámci pilotného testovania pre Žiar nad Hronom poskytnutý zadarmo,“ povedal Miškovič.

Základom zariadenia je zdroj viditeľného bezpečného LED svetla schopného generovať osvetlenie v rôznych farebných prevedeniach. „Keď sa chodci dostanú do priestoru priechodu pre chodcov, osvetlenie sa automaticky zameria na telá prechádzajúcich ľudí, čím zvyšuje viditeľnosť chodcov na priechodoch pre chodcov pre prichádzajúcich vodičov,“ vysvetľuje mesto.

Nové inovatívne zariadenie má podľa primátora Antala zásadne zvýšiť bezpečnosť chodcov na cestách. V prípade, že sa prevádzka zariadenia osvedčí, plánuje ním Žiar nad Hronom zabezpečiť aj ďalšie frekventované priechody pre chodcov v meste.