Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Umelecká škola v Žiari nad Hronom ponúka deťom novinky

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prijímacie skúšky bude mať ZUŠ vo svojich priestoroch 2. júna, v priestoroch Základnej školy Štefana Moysesa sa budú konať 4. júna.

Žiar nad Hronom 21. mája (TASR) - Žiarska Základná umelecká škola (ZUŠ) Zity Strnadovej-Parákovej sa rozhodla v novom školskom roku zaradiť do svojich odborov niekoľko noviniek: hru na cimbale a ľudové techniky, ako sú tkanie a výroba keramiky.

"Veľmi mi záleží na zachovaní tradícií a zachovaní nehmotného kultúrneho dedičstva po našich predkoch a to súvisí nielen s hudbou a tancom ale aj s výtvarnými technikami," hovorí riaditeľka ZUŠ Dana Kravecová. Preto sa na škole rozhodli, že zakúpia krosná a taktiež vypaľovaciu pec na keramiku.

Pri ZUŠ už dlhší čas funguje aj folklórny súbor Hroniarik. "Máme však aj hudobnú zložku ľudových nástrojov a tento rok ju chceme obohatiť ešte o cimbal, takže otvárame nový odbor," vysvetlila riaditeľka. Absolventi takéhoto odboru nájdu uplatnenie najmä v zoskupeniach ľudovej hudby. "Takisto je možné pokračovať v tejto hre aj profesionálne, poznáme veľa muzikantov, ktorí sa tomu venujú na vysokej profesionálnej úrovni," podotkla Kravecová.

Keďže sa pred rokmi na škole tento odbor vyučoval, hudobným nástrojom disponujú. Na otvorenie odboru je podľa Kravecovej potrebných minimálne štyri až päť záujemcov. Prijímacie skúšky bude mať ZUŠ vo svojich priestoroch 2. júna, v priestoroch Základnej školy Štefana Moysesa sa budú konať 4. júna.