Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Testovanie na nový koronavírus prebieha už aj v žiarskej nemocnici

Na archívnej snímke testovanie nového koronavírusu u ľudí priamo z okna auta (systém drive-through) v mobilnom odberovom mieste na ochorenie COVID-19, ktoré je zabezpečované odborníkmi Červeného kríža, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica v spolupráci s mestom Banská Bystrica, 2. apríla 2020 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na COVID oddeleniach môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na nový koronavírus, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom.

Žiar nad Hronom 7. apríla (TASR) - V areáli žiarskej nemocnice zriadili v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiari nad Hronom mobilné odberové miesto pre testovanie na ochorenie COVID-19. Určené je pre obyvateľov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. V pondelok (6.4.) tu otestovali 12 ľudí.

Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí aj žiarska nemocnica, informovala, že výtery z hrdla a nosa tu zrealizujú indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. "Tieto odbery sú organizované po dohode so všeobecným lekárom a RÚVZ na presný deň a čas, a to aj z dôvodu predchádzania zhromažďovania pacientov pred odberným miestom," podotkla.

Testovanie bude zatiaľ prebiehať v pondelky, stredy a piatky, s výnimkou dní pred a po Veľkonočných sviatkoch, kedy sa robia odbery v pondelok (6.4.), utorok (7.4.), stredu (8.4.) a po sviatkoch v stredu (15.4.), štvrtok (16.4.) a v piatok (17.4.) od 9.00 do 12.00 h.

Fedáková doplnila, že nemocnice siete Svet zdravia, vrátane žiarskej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia.

Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na nový koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov," vysvetlil medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

Na COVID oddeleniach môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na nový koronavírus, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom. Poskytnú im tam kompletnú zdravotnú starostlivosť.

V súčasnosti je pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie alebo v prípade ľahkého priebehu ochorenia do domáceho liečenia. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, bude pacient hospitalizovaný aj na COVID oddelení žiarskej nemocnice.

COVID oddelenie žiarskej nemocnice sa nachádza na druhom poschodí budovy nemocnice v priestoroch bývalého pľúcneho oddelenia. Nemocnica na tento účel vyčlenila v prvej fáze 15 lôžok. V prípade potreby je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky.