Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiarčania spisujú petíciu za jarmok v inej časti mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Každoročne sa objavujú nejaké neoficiálne sťažnosti a podnety od občanov, ktoré sa týkajú najmä hluku či neporiadku.

Žiar nad Hronom 20. októbra (TASR) - Zvýšený hluk, kriminalita či dopravné obmedzenia, aj to sú dôvody, pre ktoré navrhujú niektorí obyvatelia Žiaru nad Hronom premiestniť žiarsky jarmok do inej časti ako tej, kde sa tradične jarmok vždy na jeseň koná. Na podporu svojej požiadavky začali spisovať petíciu.

Ako sa uvádza v texte petície, obyvatelia nie sú proti ďalšej existencii jarmoku, len žiadajú o jeho premiestnenie do menej frekventovanej časti mesta. "Nesúhlasíme s umiestnením Žiarskeho jarmoku v zastavanej časti mesta, konkrétne ulice Hviezdoslavova, Š. Moyzesa a ulica A. Kmeťa," uvádza sa v petícii. Obyvateľom sa nepáči zvýšený hluk počas konania jarmoku, ktorý podľa ich názoru prekračuje povolené normy, či dopravné obmedzenia. Hovoria však aj o zvýšenej kriminalite či neschválenom odbere elektrickej energie pre kolotoče z fasád bytových domov a výraznom znečistení dotknutých ulíc.

Ako uviedol autor petície Rastislav Kravár, okrem elektronickej formy je v obehu aj petícia v písomnej podobe. Autori petície sa podľa jeho slov rozhodli zistiť, či je viac ľudí, ktorým umiestnenie jarmoku prekáža, alebo nie. Ak získajú relevantný počet podpisov, obrátia sa so svojimi požiadavkami na samosprávu. Prijateľný počet je podľa Kravára minimálne 100 podpisov.

Hovorca Žiaru Martin Baláž v tejto súvislosti uviedol, že mesto sa diskusii na túto tému nebráni. "Každá alternatíva je možná. Keď bude všeobecný názor, že ľudia na súčasnom mieste jarmok nechcú, tak by bolo divné, keby sme ho tam dlhodobo nasilu tlačili," podotkol. Na druhej strane si však treba podľa jeho slov uvedomiť, že jarmok vychádza z dlhodobých tradícií, navyše, za roky konania je v tejto lokalite vybudovaná infraštruktúra, ktorá je potrebná pre zvládnutie akcie takéhoto rozmeru. "To sú všetko veci, ktoré treba citlivo zvažovať pri rozhodnutiach," podotkol.

Baláž pripustil, že každoročne sa objavujú nejaké neoficiálne sťažnosti a podnety od občanov, ktoré sa týkajú najmä hluku či neporiadku. "Druhá vec je, že je možnosť niektoré veci, ktoré občanom vadia, zabezpečiť inak, nemusí hneď všetko smerovať k tomu, že jarmok presunieme inde," dodal hovorca.