Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiarske centrum zhodnocovania odpadov zamestná na začiatok 29 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V CZO v súčasnosti prebiehajú kolaudačné konania na jednotlivých stavebných objektoch, prevádzka by mala byť spustená začiatkom januára budúceho roka.

Žiar nad Hronom 30. septembra (TASR) - V centre zhodnocovania odpadov (CZO) v Žiari nad Hronom nájde zamestnanie 29 ľudí. Podľa primátora Petra Antala v súčasnosti mesto pracuje na nastavení celej prevádzky. "Na začiatok tam bude zamestnaných 29 ľudí, z toho desiati sú strážnici, keďže mesto má licenciu na vlastnú ochranu," podotkol Antal s tým, že centrum bude prevádzkovať samotné mesto.

Zároveň sa podľa jeho slov pripravuje vznik nového odboru žiarskeho mestského úradu, ktorý bude CZO spravovať. Vedúcim odboru bude Ján Vinarčík, ktorý je v súčasnosti vedúcim odboru životného prostredia žiarskeho MsÚ. Okrem toho, že pracuje s týmto projektom najdlhšie a pozná všetky procesy, ktoré tam budú prebiehať, má podľa Antala aj patričné vzdelanie.

V CZO v súčasnosti prebiehajú kolaudačné konania na jednotlivých stavebných objektoch, prevádzka by mala byť spustená začiatkom januára budúceho roka.

Na vybudovanie CZO získal Žiar nad Hronom z Operačného programu životného prostredia nenávratný príspevok vo výške takmer 19 miliónov eur. CZO tvoria štyri technologické celky: mechanická úprava odpadov, bioplynová stanica, gasifikačná jednotka a dotrieďovacie zariadenie. Po jeho spustení bude Žiar nad Hronom jediným mestom na Slovensku s komplexne prepracovaným systémom odpadového hospodárstva.