Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiarsky erb nie je v súlade s heraldickými pravidlami

Erb mesta Žiar nad Hronom Foto: Heraldický register

Mesto dlhodobo používa dva erby, a to jeden oficiálny a druhý, ktorý je zverejnený v heraldickej mape miest a obcí Slovenska. Miestna samospráva sa rozhodla, že oficiálny erb zosúladí s požiadavkami heraldickej komisie.

Žiar nad Hronom 20. mája (TASR) - Mesto Žiar nad Hronom už 24 rokov používa erb, ktorý je v rozpore s heraldickými pravidlami tvorby erbov a symbolov. Dlhodobo sa tak pre mesto používajú dva erby, a to jeden oficiálny a druhý, ktorý je zverejnený v heraldickej mape miest a obcí Slovenska. Miestna samospráva sa rozhodla, že oficiálny erb zosúladí s požiadavkami heraldickej komisie. Dnes tento krok odsúhlasili na rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.

"Pripravíme nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o používaní a ochrane mestských symbolov, kde bude aj nová definícia mestských symbolov. Pravdepodobne to bude návrh erbu, ktorý je už všeobecne známy a zapísaný v heraldickom registri. Je to návrh Ladislava Vrtela z heraldickej komisie, ktorý je stvárneným trochu odlišný od súčasného, oficiálne prijatého erbu mesta," priblížil ďalšie kroky samosprávy vedúci kancelárie žiarskeho primátora Martin Baláž.

V heraldickom registri nie je aktuálne zaradená ani vlajka mesta Žiar nad Hronom, ktorá pozostáva z troch pásov - modrého, sivého a zlatožltého. Dôvodom je fakt, že sivá nie je povolenou farbou v heraldike. Práve sivá bola na mestskú vlajku použitá ako symbol hliníkového kovu, ktorý je v meste vyrábaný a tiež symbolom modernej histórie mesta. "Sivá farba sa nepoužíva pri tvorbe vlajok alebo v heraldike, naše mesto je doslova, znie to tak aj v pripomienke komisie, anomáliou medzi mestami s touto farbou," dodal Baláž. Súčasťou nového VZN by tak bola aj zmena vlajky mesta, v ktorej by sa sivá farba nahradila farbou bielou a tá istá zmena by sa prijala aj pri definícii farieb mesta.

Nejednotné znázornenie mestského erbu síce podľa Baláža nespôsobuje samospráve závažné problémy, no aj napriek tomu chce dať situáciu do poriadku. Po zmene erbu tak bude musieť samospráva zmeniť tento mestský symbol aj na objektoch či v materiáloch, v ktorých ho používa. Ide o niekoľko plasticky stvárnených erbov, ktoré sa nachádzajú v oficiálnych miestnostiach, ale aj informačné tabule či insígnie mesta. Podľa Baláža by to však mestu nemalo priniesť vysoké finančné náklady.