Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiarsky jarmok je najväčším v kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Edmund Örzsik

Pravidelne náš jarmok navštevuje viac ako 600 predajcov. Návštevnosť je odhadovaná na viac ako 30.000 ľudí, uviedol v tejto súvislosti hovorca mesta Martin Baláž.

Žiar nad Hronom 20. septembra (TASR) - Žiarsky jarmok je rozlohou, ale aj počtom stánkov najväčším jarmokom v Banskobystrickom kraji. "Pravidelne náš jarmok navštevuje viac ako 600 predajcov. Návštevnosť je odhadovaná na viac ako 30.000 ľudí," uviedol v tejto súvislosti hovorca mesta Martin Baláž.

Jarmok sa v Žiari organizuje v jesennom termíne od začiatku 90. rokov. "Táto historická tradícia je v našom meste dlhodobá. Ide o nadväznosť na tradičné svätokrížske jarmoky, ktoré sa u nás konali od 14. storočia," priblížil Baláž s tým, že Svätý kríž na Hronom mal výsady usporadúvať jarmoky už od roku 1501. Práve vďaka nim pečienkárstvo. Podľa Baláža ženy chodili tieto výrobky predávať po celom Slovensku a v 19. a v prvej polovici 20. storočia boli veľmi legendárne.

Žiarsky jarmok sa bude tento rok konať v piatok a sobotu (9.-10.10.), pričom stánky s občerstvením začínajú predaj už vo štvrtok 8. októbra. Už tradične na ňom nájdu návštevníci klasické jarmočné dobroty, obľúbený burčiak, výrobky remeselníkov, ale aj stánky so spotrebným tovarom a oblečením. Chýbať nebudú ani viaceré detské atrakcie. Na svätokrížskom námestí bude zároveň prebiehať sprievodný kultúrny program. Novinkou bude pečenie chleba a podymníkov vo dvore Svätokrížskeho domu, ktorý pred časom samospráva kúpila s cieľom sa vo Svätom kríži vyformovalo aj špeciálne doplnkové zamestnanie, prevažne pre ženy - hurkárstvo a vytvoriť tu expozíciu histórie mesta.

"Súčasťou nášho jarmoku je od minulého roka aj Žiarsky festival vína. Je to samostatný veľkokapacitný stan, v ktorom prezentujú slovenskí vinári svoju produkciu, a takisto sú tam rôzne špeciality, ktoré sa k vínu hodia, ako mäsové výrobky, syry, ale aj značkové destiláty," dodal Baláž.