Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen chce rozšíriť cyklodopravu, v pláne je aj cyklocesta na Sekier

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

K zaktivizovaniu cyklistov v meste prispela najmä nedávno dobudovaná cyklocesta po hrádzi Hrona medzi Zvolenom a Sliačom, ktorú v prípade dobrého počasia využívajú denne stovky cyklistov.

Zvolen 16. júna (TASR) – Prehodnotenie aktuálnych cyklotrás v meste či možnosť vstupu cyklistov na pešiu zónu - aj to sú témy, ktoré má v dohľadnom čase vyriešiť špeciálna komisia, zriadená nedávno zvolenským magistrátom. Cyklodoprava v meste sa teší stále väčšiemu záujmu zo strany verejnosti, na jej popularizáciu má slúžiť aj Cyklodeň - športový deň na dvoch kolesách, ktorý sa premiérovo uskutočnil pred niekoľkými dňami.

Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Martin Svatuška, primátorka Lenka Balkovičová už poverila zodpovedných úradníkov, aby pripravili návrhy na spojenie sídlisk s centrom mesta. Najmä spojenie Zvolen - Sekier chce riešiť čo najskôr. "Obyvatelia sídliska Sekier žijú v nezávideniahodnej situácii. Obrovské množstvo vozidiel prechádzajúce cez Lučeneckú cestu im sťažuje možnosť dostať sa do mesta. Ísť pešo je nadlho, dokonca v mnohých miestach popri ceste neexistuje chodník. Máme tu však hrádzu popri riečke Slatina, ktorú sa budeme usilovať využiť. Problémom je, že pozemky patria súkromným vlastníkom. Napriek tomu urobíme všetko pre to, aby sme cyklocestičku zrealizovali," uviedla primátorka.

Budovanie cyklociest je nielen otázkou peňazí, ale možno ešte viac otázkou nastavenia myslenia ľudí. "Často chcú budovať či opravovať cesty, otázka rozvoja cyklochodníkov ostáva až na druhom mieste. Aj preto robíme podujatie ako Cyklodeň. Napríklad deti sa tu hravou formou zoznamujú s pravidlami dopravy, množstvo z nich sa možno bude rodičov doma pýtať, prečo nechodia do škôlky na bicykli. Aj takto sa snažíme budovať povedomie o tomto športe a doprave," uviedla k otázke popularizácie cyklistiky primátorka.