Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenská nemocnica odstaví CT pracovisko na dva mesiace

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na zvolenskej rádiológii zrealizujú približne 40 CT vyšetrení denne.

Zvolen 3. augusta (TASR) – Zvolenská nemocnica začala od pondelka s výmenou počítačového tomografu, počas nasledujúcich mesiacov tak dôjde k istým obmedzeniam. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí s tým, že v konečnom dôsledku bude nový prístroj pre pacientov i personál veľkým prínosom.

Z dôvodu výmeny CT prístroja museli pracovisko odstaviť približne na dva mesiace. „Našou snahou je, aby tieto práce minimálne ovplyvnili lôžkovú zdravotnú starostlivosť, preto sme požiadali blízke pracoviská o spoluprácu. Hospitalizovaných pacientov budeme na vyšetrenie prevážať," uviedla Ľudmila Veselá, riaditeľka Nemocnice Agel Zvolen.

Úpravy CT pracoviska realizujú v rámci výstavby a rekonštrukcie priestorov pri vytváraní centralizovaného urgentného príjmu. Počas odstávky je nutná demontáž existujúceho prístroja a stavebné úpravy ako i zväčšenie priestoru čakárne, čím sa zvýši komfort pacientov.

„Výmena CT prístroja nám umožní zvýšiť kvalitu liečebnej starostlivosti. Jeho hlavnou prednosťou je špičková kvalita vyhotovených snímkov a rýchlejšie vyšetrenie. Prístroj a jeho modulárne nastavenie sme s lekármi nášho oddelenia vyberali s ohľadom na spektrum poskytovanej starostlivosti a s výhľadom do budúcnosti," konštatovala Valentína Rusenková, primárka rádiológie.

Na zvolenskej rádiológii zrealizujú približne 40 CT vyšetrení denne. Pozitívom nového tomografu je aj zníženie radiačnej záťaže pre pacienta o 20 až 30 percent. Ten má byť súčasťou centralizovaného urgentného príjmu s novým RTG pracoviskom a sonografiou. Cena CT prístroja je 371 200 eur s DPH. Rekonštrukčné práce nemocnica financuje z nenávratného finančného príspevku z integrovaného regionálneho operačného programu.