Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene sa počet petícií zdvojnásobil, Detva a Krupina zaostáva

Ilustračné foto Foto: TASR

Kým v niektorých mestách ich obyvatelia využívajú pomerne často, v iných ich nevyužívajú vôbec.

Zvolen/Detva/Krupina 10. decembra (TASR) - Petície sa v posledných rokoch stávajú stále častejším nástrojom na uplatnenie práv občanov. Kým ale v niektorých mestách ich obyvatelia využívajú pomerne často, v iných ich nevyužívajú vôbec.

Napríklad vo Zvolene sa tento rok počet petícií doručených na magistrát oproti minulému roku zdvojnásobil. "K dnešnému dňu ich evidujeme 14, hoci dve z nich nesplnili formálne náležitosti," uviedol pre TASR hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Občania sa napríklad dožadovali označenia pešej zóny, zmeny názvu ulice, zachovania stromov v jednej zo zvolenských ulíc, rekonštrukcie parkovacích plôch či schodiska, ale tiež zachovania prevádzky letného kúpaliska Neresnica či prijatia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja.

Dve petície boli prerokované priamo na pôde mestského zastupiteľstva. Osada Sekier sa rozhodnutím poslancov zmenila na Sekiersku dolinu a kladne bola vybavená aj petícia za prijatie VZN upravujúceho pravidlá času predaja.

Naopak, v Detve doručili občania na mestský úrad v tomto roku len jednu petíciu. Ľudia prostredníctvom nej protestovali proti zvyšovaniu ceny tepla v meste. Vlani zaznamenali na úrade petície dve. Jedna sa týkala dodržiavania verejného poriadku na kúpalisku a druhou žiadali občania mesto o pomoc pri oprave prístupovej cesty do jednej z mestských častí.

Napríklad v roku 2010 dostala mestská samospráva v Detve päť petícií a o rok neskôr tri. Najväčšou v tom čase bola petícia proti zámeru spoločnosti EMED Slovakia ťažiť zlato v lokalite Biely vrch. Zaoberalo sa ňou aj mestské zastupiteľstvo. Pod petíciu sa vtedy podpísalo približne 11.000 obyvateľov mesta a priľahlých obcí.

Takisto v Krupine je počet petícií veľmi nízky. Tento rok bola na mestský úrad doručená jediná, ani tá podľa kontrolóra Adriána Macka nespĺňala náležitosti petície. "Podľa mojich znalostí petícia nebola doručená na úrad ani v minulom roku," uviedol. V Krupine ešte v roku 2010 riešili úradníci štyri petície a o rok neskôr dve.