Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

ZVOLEN: Fyziatria v nemocnici začala používať nové liečebné metódy

Foto: TASR/Michal Svítok

Kineziologický tejping sám o sebe nelieči, ale využíva sa ako súčasť terapie na predĺženie účinku liečby.


Zvolen 8. októbra (TASR) - Novú modernú metódu liečenia začali v týchto dňoch poskytovať na fyziatricko–rehabilitačnom oddelení (FRO) v Nemocnici Zvolene. Ide o kineziologický tejping, plynové injekcie a SM-systém.

Kineziologický tejping sám o sebe nelieči, ale využíva sa ako súčasť terapie na predĺženie účinku liečby. Správne zvolenou technikou pomáha u diagnóz z celej škály medicínskych odvetví. „Táto metóda zmierňuje bolesti, podporuje svaly v pohybe, uvoľňuje nahromadenú lymfatickú tekutinu, koriguje osovosť kĺbov, napomáha pri uvádzaní svalu alebo kĺbu do správnej polohy pre rehabilitáciu. Najčastejšie sa využíva pri bolestiach chrbtice, šliach, svalov, kĺbov, tenisovom lakti, kĺbovej instabilite, syndróme karpálneho tunela a pri chybnom držaní tela,“ vysvetľuje primárka FRO Oľga Lietavová. Je to metóda, ktorá využíva elastické tejpy lepené na kožu.

Ďalšou novou procedúrou na FRO Nemocnice Zvolen sú plynové injekcie, ktoré sú jednou z veľmi účinných procedúr, pri ktorej sa do podkožia aplikuje medicínsky oxid uhličitý. CO2 sa veľmi dobre vstrebáva do žilového a lymfatického obehu. „Liečba plynom sa odporúča pri bolestiach chrbtice, kĺbov, hlavy, ochoreniach srdca, poruchách prekrvenia horných končatín a kŕčových žilách. Má aj protizápalové účinky, čo so zlepšením prekrvenia prispieva k urýchleniu hojenia tkanív,“ približuje Lietavová.

Poslednou, v súčasnosti veľmi atraktívnou metódou dosahujúcou výborné výsledky je SM-systém. Je to súbor jednoduchých a účinných cvikov založených na aktivácii svalových špirál.

„V praxi sa využíva u pacientov s bolesťami chrbtice, akútnym vyklenutím platničky a skoliózou. Cvičenie má tiež veľký význam pri prevencii a liečbe porúch veľkých kĺbov (bedrový, kolenný a ramenný), kĺbov nohy a nožnej klenby,“ hovorí fyzioterapeutka Anna Eisnerová.

Fyziatricko–rehabilitačné oddelenie zvolenskej nemocnice poskytuje základnú a špecializovanú komplexnú rehabilitačnú starostlivosť dospelým a deťom s ochoreniami pohybového systému, nervového systému, s interným ochorením, pacientom po operáciách.

TASR informovala Marta Csergeová, tlačová hovorkyňa AGEL SK, ktorá nemocnicu prevádzkuje.