Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Vyšla druhá kniha spomienok na mesto Zvolen, píšu ju obyvatelia

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Nová kniha je objemnejšia, pestrejšia, obrazovo príťažlivá a kvalitatívne vyrovnanejšia ako predošlá.

Zvolen 8. decembra (TASR) - Na zvolenskom námestí pokrstia dnes popoludní knihu spomienok obyvateľov Zvolena na mesto v rokoch 1918 až 1989. Ide už o druhé pokračovanie publikácie, ktorá pri svojom prvom vydaní v roku 2014 zožala značný ohlas ľudí a jej vydavateľ - mesto Zvolen musel urobiť dotlač.

Keďže príbehy z prvej knihy boli inšpiráciou i impulzom na ďalších pamätníkov, ako sa podeliť o svoje zážitky z čias (ne)dávno minulých, mesto sa rozhodlo zostaviť ešte jednu publikáciu. "Ľudia nám na našu výzvu poslali takmer 50 nových príbehov zo Zvolena 20. storočia a viac ako stovku fotografií," uviedla vedúca odboru rozvoja na Mestskom úrade vo Zvolene Juliana Kochlicová Ištóková.

Nová kniha je objemnejšia, pestrejšia, obrazovo príťažlivá a kvalitatívne vyrovnanejšia ako predošlá. "Stredná, no najmä staršia generácia spomína najmä na svoje časy mladosti, na miesta, kde trávili detstvo, na školy, ktoré navštevovali, na podniky, do ktorých sa chodili zabávať, ale aj na osudy svojich rodín, blízkych, známych či susedov," uviedol zostavovateľ knihy Jozef Poliak.

Zaujímavé, aj keď možno trochu smutné, sú najmä príbehy z obdobia druhej svetovej vojny, naopak, humorné sú tie z čias budovania socializmu. Azda najosobitejšie sú tie, ktoré poslali bývalí Zvolenčania, ktorí pred desaťročiami emigrovali či odišli bývať ďaleko od mesta a ich slovník sa už na prvý pohľad odlišuje od toho, ktorý je typický pre starousadlíkov.

Po krste knihy na Námestí SNP pokračuje od 15.30 h diskusia s autormi v Krajskej knižnici Ľ. Štúra. Podujatie je súčasťou zvolenského Týždňa Ľudovíta Štúra.