Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene budú národné oslavy 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra

Na snímke portrét Ľudovíta Štúra na obale knihy v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podujatie organizuje Matica slovenská v spolupráci s Mladou maticou, mestom Zvolen a občianskym spoločenstvom Štúrov Zvolen.

Zvolen 17. apríla (TASR) - Sériu podujatí prinesú národné oslavy 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, ktoré sa uskutočnia v dňoch 18. apríla až 21. apríla vo Zvolene.

Už v sobotu 18. apríla od 11.00 h sa v zasadačke mestského úradu uskutoční konferencia s názvom Matica Slovenská (MS) v 21. storočí. Od 12.30 h bude spomienka v Parkovej galérii Ľudovíta Štúra. Slávnostné otvorenie osláv je naplánované na Námestí SNP na 14.00 h. V Divadle J. G. Tajovského bude od 17.00 h galavečer k 50. výročiu Štúrovho Zvolena.

Vo Zvolene v tento deň vyhodnotia aj XXIX. ročník súťaže nádejných novinárov Štúrov Zvolen a od 18.00 h sa rozbehne na rôznych miestach mesta multikultúrny festival Uzolium.

V nedeľu 19. apríla sa v kostole Svätej Trojice uskutočnia slávnostné služby Božie.

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra sa v utorok 21. apríla uskutočnia v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene a následne aj v Dome MS v Banskej Bystrici odborné prednášky vedeckého tajomníka MS Petra Cabadaja - Nadčasový Ľudovít Štúr alebo Štúrov odkaz dnešku, a tiež riaditeľa Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej Mariána Grupáča s názvom S láskou Ľudovít Štúr.

Podujatie organizuje Matica slovenská v spolupráci s Mladou maticou, mestom Zvolen a občianskym spoločenstvom Štúrov Zvolen.