Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Obnovená Strážska cesta vo Zvolene je otvorená pre vodičov

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

Strážska cesta je jedna z tých zvolenských ulíc, ktorých rekonštrukcia bola naplánovaná už dlhšie obdobie.

Zvolen 9. júla (TASR) – Obnovená Strážska cesta vo Zvolene je pre obyvateľov a aj vodičov otvorená. „V týchto dňoch je preberacie konanie, už však poskytujeme tamojším obyvateľom možnosť zaparkovať svoje vozidlá,“ informovala o tom primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Výsledkom stavebných prác je podľa nej aj vybudovanie nových parkovacích miest pre obyvateľov z okolitých bytových domov.

„Zámková dlažba na nich nahradila pôvodný rozpadávajúci sa asfalt s množstvom výtlkov. Rovnakou zmenou prešiel povrch chodníkov. Pribudne ešte autobusová zastávka, na jeseň upravíme zeleň. Prvá etapa obnovy Strážskej cesty sa tak blíži k svojmu záveru,“ pripomenula. „Konkrétne je to priestor medzi ulicami Alexandra Nográdyho a Daniela Ertla,“ priblížila.

Hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška pre TASR uviedol, že Strážska cesta má tri väčšie úseky. „Bude tak závisieť najmä od finančných možností mesta, kedy bude pokračovanie jej rekonštrukcie. Je bežnou praxou, že pri rozsiahlejších investíciách sa neraz postupuje po etapách,“ poznamenal.

„Príkladom môže byť neďaleká ulica Imatra, ktorej prvá časť bola obnovená v roku 2018, vzhľadom na obmedzené finančné prostriedky sa však vtedy s prácami ďalej nepokračovalo. Mesto sa tak k dokončeniu rekonštrukcie vráti po troch rokoch,“ dodal.

Podľa neho Strážska cesta je jedna z tých zvolenských ulíc, ktorých rekonštrukcia bola naplánovaná už dlhšie obdobie. „Pri nejednej sú však problémom neusporiadané pozemky, tento prípad nie je odlišný. Keďže proces ich výkupu je časovo veľmi náročný, posúval sa tak v podobných prípadoch aj začiatok prípadných prác,“ poznamenal s tým, že prvá etapa rekonštrukcie Strážskej cesty sa mala začať minulý rok, vtedy však prišla pandémia nového koronavírusu.

„Tá so sebou priniesla množstvo otáznikov týkajúcich sa ďalšieho ekonomického vývoja. Nikto nedokázal predvídať, aké budú jej dosahy na rozpočet, a tým aj na celkové fungovanie mesta. Pristúpilo sa tak k zmrazeniu niekoľkých investícií, medzi inými musel byť odložený aj začiatok rekonštrukcie Strážskej cesty,“ vysvetlil hovorca a doplnil, že dodávateľ sa zaviazal uskutočniť práce za približne 180.000 eur.

„Následne sa ešte čakalo na rozdelenie financií z prebytku hospodárenia mestským zastupiteľstvom, aby bolo napokon možné konečne pristúpiť k samotnému začiatku rekonštrukcie,“ dodal Svatuška.