Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenská nemocnica má nový urgentný príjem, čoskoro sa začne používať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jadrom urgentného príjmu je centrálna, 24-hodinová recepcia, vstupná hala a čakáreň pre pacientov.

Zvolen 23. júna (TASR) - Už od polovice júla bude ľuďom vo Zvolene a širšom okolí s akútnymi zdravotnými problémami slúžiť nový urgentný príjem. Slávnostne ho otvorili v stredu po vyše jeden a pol roku od začiatku stavebných prác.

Podľa riaditeľky nemocnice Ľudmily Veselej pandémia nového koronavírusu mala síce dosah najmä na dodávky materiálov na stavbu, sklz bol ale minimálny. Celková investícia predstavuje 5,85 milióna eur bez DPH, spolufinancovanie z fondov Európskej únie bolo viac ako 4,08 milióna eur bez DPH. Samotné vybavenie urgentu a príslušných oddelení stálo takmer 1,47 milióna eur bez DPH.

V zrekonštruovaných častiach nemocnice sa nachádza centrálny urgentný príjem a centrálne operačné sály, novostavbou je oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny. Jadrom urgentného príjmu je centrálna, 24-hodinová recepcia, vstupná hala a čakáreň pre pacientov.

Celkovou rekonštrukciou pôvodných priestorov vznikli tri nové operačné sály s nevyhnutným zázemím pre prípravu pacientov pred operáciou a s miestnosťou na sledovanie po vykonaní operačného zákroku. Okrem pracovísk CT, USG a RTG bude od septembra k dispozícii vo Zvolene po prvý raz aj pracovisko magnetickej rezonancie (MR).

"Nový urgentný príjem bude výrazným prínosom pre pacientov zo spádovej oblasti približne 130.000 obyvateľov," pripomenula riaditeľka nemocnice.

Zvolenskú nemocnicu, ktorá je v majetku Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), prevádzkuje od roku 2010 spoločnosť Agel. Ročne v nej hospitalizujú približne 16.000 pacientov. Takmer 3500 v nej ročne zoperujú. V nemocničnej pôrodnici sa za rok narodí okolo 1300 detí. Doteraz nemocnica poskytla liečbu aj 1200 pozitívnym pacientom na ochorenie COVID-19.