Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenskí poslanci chcú novú plaváreň, obnoviť starú by bolo lacnejšie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Prednosta predpokladá, že do aprílového mestského zastupiteľstva, kde sa bude rokovať aj o zmene rozpočtu na tento rok, sa musí vyriešiť i to, akou cestou sa mesto vydá.

Zvolen 24. februára (TASR) - Tlak plavcov a vyznávačov potápania, ako aj rozhodnutie poslaneckého zboru dnes porazili argumenty pracovníkov Mestského úradu vo Zvolene vo veci rekonštrukcie starej plavárne. Zástupcovia občanov menej nákladnú obnovu pôvodného plaveckého stánku v centre mesta odmietli a dali priechod tomu, že pod Pustým hradom by v nasledujúcich rokoch mala vyrásť celkom nová plaváreň za plnej účasti mesta alebo ju postaví súkromný investor a mesto ju následne odkúpi.

Niekoľko desiatok aktívnych plavcov a členov dvoch plaveckých klubov, ktorí prišli na mestské zastupiteľstvo, kritizuje už dlhší čas nevyhovujúce podmienky na tamojšej plavárni. Asi 50-ročný objekt dosluhuje, pričom v uplynulých rokoch už fungoval len za cenu viacerých opráv. Naposledy vlani na jeseň prasklo potrubie na kúrení a voda, ktorá vytekala z potrubia, poškodila aj elektrické rozvody.

Plavci hovoria, že záujem o tento šport je v meste veľký a súčasná kapacita i rozmery plavárne už nevyhovujú. Namiesto 25-metrového bazénu by chceli 50-metrový. "Máme vlastné čísla, podľa ktorých by pobyt na plavárni bol dvoj až trojnásobne vyšší, ako je tomu dosiaľ," povedal Ladislav Fekiač, hlavný tréner klubu Careta. Zvýšené náklady na réžiu novej plavárne vidia cez platby svojich členov a dotácie mesta, ktoré plynuli aj doteraz.

Mesto však slovami prednostu Stanislava Jalakšu tvrdí, že pôjde o značné plytvanie peňazí obyvateľov mesta, keďže varianty výstavby novej plavárne "zhltnú" oveľa väčší balík peňazí. Plaváreň však bude využívať len malá časť Zvolenčanov. "Rekonštrukcia starej plavárne vyjde o 930.000 eur lacnejšie," povedal TASR.

Prednosta predpokladá, že do aprílového mestského zastupiteľstva, kde sa bude rokovať aj o zmene rozpočtu na tento rok, sa musí vyriešiť i to, akou cestou z dvoch zvyšných navrhovaných variantov sa mesto vydá.