Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene ukončili stavbu optickej siete

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Za desať rokov vynaložili 450.000 eur.

Zvolen 18. decembra (TASR) - Vo Zvolene ukončili tento rok budovanie Zvolenskej optickej metropolitnej siete (ZOMES). Posledná fáza projektu, ktorou bolo prepojenie niektorých oblastí a samotné dokončenie siete, stála mesto takmer 80.000 eur. Za desať rokov budovania siete preinvestovalo na projekte približne 450.000 eur.

Projekt ZOMES bol naštartovaný v roku 2005. Poslanci mestského zastupiteľstva vtedy schválili celkovú stratégiu a tiež finančné prostriedky potrebné na začatie prác. "Po desiatich rokoch je teda sieť dobudovaná, Zvolen sa stal mestom, ktorého inštitúcie sú prepojené vysokorýchlostným internetom. Celá infraštruktúra je majetkom mesta, ktoré tak môže rozhodovať o prípadnom poskytnutí pripojenia iným subjektom," povedal pre TASR hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Primárne boli počas uplynulých desiatich rokov pripájané mestské školy a škôlky, dnes však ZOMES využívajú napríklad aj telekomunikační operátori.

Mesto v súčasnosti vlastní viac ako 15 kilometrov optických trás, ktoré využíva na prístup do vysokorýchlostného internetu, taktiež na fungovanie kamerového systému mestskej polície. "Do budúcnosti sa uvažuje o ďalšom rozšírení pripojenia, napríklad do klubov dôchodcov či centier voľného času," pripomenul hovorca. V pláne je tiež zapojiť zvolenské školy do medzinárodnej siete EDUROAM, ktorá umožňuje jednoduché prihlasovanie sa do bezdrôtových sietí WiFi na celom svete s rovnakým menom a heslom, aké má študent na svojej škole.