Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava v drevárskom múzeu prevedie návštevníkov svetom Valibuka

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jozef Poliak

Rozprávkový motív má osloviť hlavne mladších návštevníkov, ktorým je výstava venovaná.

Zvolen 13. júla (TASR) – Buď ako Valibuk je názov interaktívnej výstavy, ktorú vo svojej záhrade v týchto dňoch sprístupnilo Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene.

„Výstava je inšpirovaná príbehom známeho hrdinu ľudovej slovesnosti Valibukom, ktorý dostal do daru veľkú silu. Asi najpútavejšie jeho príbeh opísal vo svojej básni Samo Chalupka a najdesivejšie v rozprávke Pavol Dobšinský," uviedol pre TASR kurátor múzea a autor výstavy Milan Boledovič.

Aktívna prehliadka výstavy zábavnou formou vnáša návštevníka do rozprávky a prevedie nástrahami sprevádzajúcimi Valibukovo putovanie svetom.

„Vďaka dreveným interaktívnym prvkom výstava ponúka veľa zábavy pri prekonávaní zlých drakov, hľadaní jaskyne, ťahaní zapadnutého voza plného železa, mlátení obilia a pri meraní vlastnej sily," priblížil Boledovič. Návštevníci si tak pri prehliadke výstavy precvičia svaly, šikovnosť, obratnosť a rozvahu.

Rozprávkový motív má osloviť hlavne mladších návštevníkov, ktorým je výstava venovaná. „Vychutnať si ju však môžu aj tí skôr narodení, pretože jednotlivé zastavenia v príbehu pripomínajú silové maratóny, napodobňujúce súčasné výkonnostné aktivity dospelých," dodal pracovník múzea.