Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Nad Zvolenom môže vzniknúť u nás ojedinelý zážitkovo-vzdelávací areál

Na archívnej snímke archeologický výskum na Dolnom hrade Pustého hradu nad Zvolenom. Foto: TASR/Jozef Poliak

Už dnes je atraktivita Pustého hradu vysoká, ale podľa odborníkov mu chýba infraštruktúra.

Zvolen 11. decembra (TASR) - Na Slovensku ojedinelý projekt zážitkovo-vzdelávacieho komplexu chcú vybudovať v blízkosti Pustého hradu nad Zvolenom. Zámer predstavil na ostatnom mestskom zastupiteľstve viceprimátor Jaroslav Stehlík. Inšpiráciou k zámeru mu boli "Stezky korunami stromů", ktoré sú na českom Lipne.

„Už dnes je atraktivita Pustého hradu vysoká, ale chýba mu infraštruktúra,“ hovorí riaditeľ mestského lesného podniku Ivan Gallo. Výstavba projektu by mala byť rozložená do etáp. V prvej vznikne vstupná brána v mieste Haputky, kde by sa mohol zrealizovať dlho pripravovaný projekt informačného strediska. Pustý hrad by tak dostal základnú vybavenosť. Z Haputky už pôjdu cyklotrasy a trasy pre peších s rozmiestnenými oddychovými miestami až na hrad. V sedle pod Pustým hradom vznikne vyhliadková veža vo výške cca 40 m, ktorá umožní výhľad na celú Zvolenskú kotlinu.

„Nejde o klasickú vyhliadkovú vežu, aké nájdete všade, ale o zážitkovo-vzdelávací prvok, ktorý nemajú nikde inde na Slovensku,“ uviedol viceprimátor. Zaujímavosťou bude aj archeoskanzen, ktorý priblíži návštevníkom obdobie praveku, alebo lodenica, ktorá by mohla vzniknúť v poslednej etape v okolí Červeného medokýša.

Stehlík navrhol na zastupiteľstve schváliť 20.000 eur na vypracovanie štúdie s podkladmi pre žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Poslanci jeho návrh po dlhšej diskusii napokon podporili. Štúdia by mohla vzniknúť do konca marca. Vedenie mesta chce, aby jednotlivé etapy projektu boli hradené z operačných programov Európskej únie, alebo s podporou súkromného sektora.

Zámer ocenil aj vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak. „Som za podporu každého zmysluplného projektu, ktorý napomôže pri rozvoji cestovného ruchu v okolí Pustého hradu, pri dodržaní jeho pamiatkových hodnôt."