Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene súťažia o najväčší hubársky úlovok

Súťaž o najväčší počet prinesených druhov húb opäť sprevádza aktuálny, už 17. ročník výstavy v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Výstava s názvom Objavujme huby a ich tajomstvá, trvá oddnes stredy 1. do piatka 3. októbra 2014. Na snímke čírovka žltnúca. Foto: TASR/Jozef Poliak

Hubárska súťaž je súčasťou 17. ročníka výstavy v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene.

Zvolen 1. októbra (TASR) - Súťaž o najväčší počet prinesených druhov húb opäť sprevádza aktuálny, už 17. ročník výstavy v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Výstava s názvom Objavujme huby a ich tajomstvá, trvá oddnes do piatka 3. októbra.

"Každý, kto sa chce zapojiť do súťaže, musí priniesť svoje druhové 'úlovky', osobitne zabalené do papierového vrecka alebo novín. K jednotlivým nálezom je potrebné pripojiť údaje o nálezisku a dátum zberu," povedal pre TASR pracovník múzea Marek Vanga.

Podmienky súťaže nie sú samoúčelné. Niektoré vybrané huby budú totiž uložené v herbári LDM a údaje o náleziskách pomôžu pri mapovaní rozšírenia húb na Slovensku. Ten, kto prinesie najväčší počet húb, získa zaujímavú knižnú odmenu.

Na výstave možno vidieť okolo 300 druhov húb, ktoré v týchto dňoch nazbierali pracovníci múzea na rôznych miestach Slovenska. V tomto, na huby bohatom roku, sa im podarilo nájsť aj niektoré vzácne a málo sa vyskytujúce huby. Medzi nimi je napríklad nejedlý druh čírovky žltnúcej, ktorú sa podarilo zaznamenať v horách Muránskej planiny.

Cieľom výstavy, ktorú má už v kalendári múzea stabilné miesto, je ukázať druhové bohatstvo a krásu húb v našej prírode, rozšíriť vedomosti verejnosti o tejto tajuplnej skupine organizmov, pritiahnuť mládež k zberu húb, aktívnemu tráveniu voľného času v prírode a jej ochrane. Ďalším cieľom je naučiť praktických hubárov bezpečne poznať smrteľne jedovaté druhy húb, ktoré si každoročne vyberajú svoju krutú daň.

Sprievodným podujatím budú prednášky mykológov Stanislava Glejduru, Jána Gápera a Vladimíra Kunca z Technickej univerzity vo Zvolene. Aj v tomto roku bude súčasťou výstavy mykologická poradňa a malý hravý kútik s témou húb pre deti.